TUŽILAŠTVO BiH

Švercovali 620 kilograma duhana: Podignuta optužnica protiv Almira i Asmira Dautovića

Navedeni duhan su, suprotno zakonskim propisima, nezakonito nabavili te namjeravali dalje prometovati njima poznatim kupcima

Al. B. / Avaz.ba

Tužilaštvo BiH

Foto: Arhiv


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Almira Dautovića (35) i Asmira Dautovića (63). 

Prema navodima optužnice, optuženi se terete da su radi sticanja protivpravne imovinske koristi, u namjeri dalje prodaje, neovlašteno se bavili nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda, odnosno, nezakonito skladištili duhan u privatnim i poslovnim prostorijama koje su koristili, kao i u teretnom motornom vozilu, a za koje su znali da nisu registrovani za tu namjenu u skladu sa zakonom.

Navedeni duhan su, suprotno zakonskim propisima, nezakonito nabavili te namjeravali dalje prometovati njima poznatim kupcima, a za koji duhan nisu posjedovali nikakvu dokumentaciju, odnosno koji nije obilježen akciznim markicama.

  • Tužilaštvo BiH

    Tužilaštvo BiH

    Foto: Arhiv


Pretresom pronađeno je više od 620 kilograma duhana duhana. Optuženi su pribavili novčanu korist u većem iznosu, u vidu neplaćenih indirektnih poreza i akciza na štetu budžeta BiH.

Također, optuženi se terete da su u poslovnim prostorijama i pripadajućem magacinu na Arizona pijaci u Brčko distriktu BiH, u vlasništvu optuženog Almira Dautović, neovlašteno uskladištili veliku količinu prehrambenih artikala i energetskog pića, a za koje nisu imali propisanu dokumentaciju o porijeklu robe i plaćenom porezu.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda i nedozvoljeno skladištenje robe.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na