PROBLEMI U KONCERNU

Sinan Husić: Rudari su ogorčeni, gube strpljenje

Pitanje plaća uposlenika u rudnicima koncerna “Elektroprivrede BiH” u isključivoj je nadležnosti uprava rudnika, navode iz EPBiH

Rudari samo žele pošteno zarađene plaće. Arhiv

Piše: E. Trako

17.7.2020

Rudari rudnika mrkog uglja Kreka i Zenica i jučer su nastavili štrajk. Ogorčeni i iznevjereni, traže osnovno - pošteno zarađene plaće. Da ih se baš i ne shvata ozbiljno, pokazuju informacije „Dnevnog avaza“ da su tek jučer intenzivirani razgovori na relaciji Uprava rudnika - Uprava “Elektroprivrede BiH”.  

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH, kaže da je strpljenja sve manje.


Izmiruju obaveze

- Može se dogoditi da se ide u generalni štrajk u svim rudnicima, a ni protesti nisu isključeni. Kompletan sindikat pruža podršku komoratima i štrajkovima. Ispod ovoga se ne može, a radi se o nepoštivanju kolektivnog ugovora - kaže Husić.  

Naglašava da treba preispitati i uvjete funkcioniranja kompletnog koncerna EPBiH.

- Puno gorčine ima kod ljudi. Kada su nas na početku pandemije koronavirusa pitali možemo li ispoštovati zacrtanu proizvodnju kako bi elektroenergetski sektor bio stabilan, svi smo rekli da možemo. I sada u svim depoima termoelektrana ima dovoljno uglja. Čak ni ova situacija sa štrajkom neće ugroziti funkcioniranje, a rudari nemaju plaće - zaključuje Husić.

Husić: Ispod ovoga ne možemo. Avaz

S druge strane, iz “Elektroprivrede BiH” su na pitanja zašto rudari u Zenici nisu dobili plaće i kada će se to dogoditi, koliki su gubici za tri dana, koliko rudari odbijaju sići u postrojenja i nastaviti proizvodnju, kao i šta su oni do sada poduzeli, kazali da ovo preduzeće redovno izmiruje sve svoje obaveze prema rudnicima u okviru koncerna.

- Zbog smanjene proizvodnje uglja, posebno u rudnicima Zenica i Kreka, smanjeni su prihodi. Razlozi su loše upravljanje rudnicima, neispunjenje planova poslovanja i vrlo niska produktivnost. Razlozi smanjenja prihoda u RMU Kreka, u čijem je sastavu kop “Šikulje”, također su uzrokovani smanjenom proizvodnjom uglja iz svih proizvodnih kapaciteta. Pitanje primanja, odnosno plaća, u isključivoj je nadležnosti uprava rudnika - naveli su iz “Elektroprivrede BiH”.

Teška situacija

Dodali su kako Nadzorni odbor i Uprava preduzeća, uz podršku Vlade FBiH i resornog ministarstva, intenzivno rade na poboljšanju upravljanja u rudnicima, ali nailaze na otpore samih rudnika, što se, navode, ogleda i kroz ove obustave rada.  

I predsjednik Sindikata radnika Rudnika Kreka Zuhdija Tokić rekao je da su rudari ogorčeni i traže da im se kaže kada mogu očekivati isplate plaća. 

- Radimo zajedno s „Elektroprivredom“ na rješenju problema, ali je stanje i dalje takvo da rudari Mramora i Šikulja ostaju pri zahtjevima za isplatu plaća. Bez toga neće nastaviti proizvodnju - rekao je Tokić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.