OTVORENI RAZGOVOR

Adil Kulenović: Ako bosanski brod tone, tonut ćemo svi zajedno

Narodne strukture su često nesvjesne da su generatori stvaranja moći patokratskih struktura .Ljevica ne može postojati ukoliko je protiv, ona mora biti za neke vrijednosti prepoznatljive

Kulenović: Politička situacija kod nas izgleda depresivno. M. KADRIĆ

Piše: N. A. / Avaz.ba

19.7.2020

Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije „Krug 99“, prije nekoliko dana, zajedno s profesorom Senadinom Lavićem i Marijom Pejićem, predsjednikom Hrvatskog narodnog vijeća BiH, predstavio je ideju o Memorandumu o građanskoj BiH. Njen temelj je da država BiH bude promatrana kao građanska, a ne kao etnička, nacionalna i religijska. 

U razgovoru za “Dnevni avaz” Kulenović se osvrnuo na trenutnu političku situaciju u našoj zemlji, izborima koji trebaju biti održani najesen, ljevici, ali i politici Srbije prema BiH, te negiranju genocida u Srebrenici.

Grižnja savjesti

- Politička situacija trenutno kod nas izgleda depresivno, poprilično besperspektivno. U velikoj mjeri građani su suočeni sa ogromnom neizvjesnošću, što stvara nesagledive posljedice u smislu njihovog budućeg senzibiliziranja na društvene događaje i ponašanje. Očekujem, nažalost, da će razvoj samih događaja, posebno najesen, dovesti do toga da će građani, ne na poziv nekog političkog subjekta, već više prisiljeni stvarnim stanjem u društvu, konačno dići svoj glas. Kada koristim naizgled strašni pojam patokratije, ne treba biti previše educiran u smislu da se vidi da se to svakodnevno iskazuje kao fenomen. Zar nije nešto što nadilazi bilo kakav moral, pravne i političke norme, recimo nepriznavanje genocida u Srebrenici – kaže Kulenović.

Dodaje da se građani, u što većoj mjeri, trebaju otrijezniti, da imaju distanciran odnos u smislu svega onoga što patokratski lideri zagovaraju. 

- Iz prostog razloga da očuvaju vlastiti razum, kritički pogled na stvarnost i shvate da ako bosanski brod tone, tonut ćemo svi zajedno. Zato mislim da je pred nama zaista veliki posao. Patokratija uspijeva veoma brzo da ostvari rezultate. Nažalost, kada je riječ o posljedicama i liječenju od nje, u našem bh. konkretnom slučaju, onda to traje veoma dugo. Konceptom građanske BiH očekujemo da će na neki način refleksija na ove događaje biti i pokazatelj stvarne volje političkih struktura, posebno onih patokratskih, da se u najmanju ruku zamisle, iako nikada neće imati grižnju savjesti za to što čine. 

Narodne strukture su često nesvjesne da su generatori stvaranja moći patokratskih struktura na način da sutra glasaju na osnovu tek nekih poriva ili tabloidnog istupa nekog političara i stalnog skretanja na sebe raznim ekstremističkim izjavama. Da ne spominjem Milorada Dodika do raznoraznih ljudi. Mi smo kao „Krug 99“ potpuno svjesni toga, nismo nimalo naivni misleći da je dovoljno izaći s nekim saopćenjem pa da će ono preokrenuti svijet, ali u svakom slučaju neko mora početi – ističe Kulenović.


Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije „Krug 99“. AVAZ

Na naše pitanje kolika je mogućnost da se izbori ne održe, odnosno prolongiraju, Kulenović odgovara: 

- Još sam uvjeren da političke strukture u BiH koje objektivno neće demokratsku BiH, neće normalnu državu u interesu svakog čovjeka, neće ni ove izbore. Nije to samo oko izbora. Kada bismo pravili paralelu u posljednjih šest mjeseci, a ne posljednjih 20 godina, vidjeli smo brojne postupke koji su potpuno neracionalni, koji apsolutno nemaju nikakve veze sa stvarnim interesima tih glasača kojima se oni obraćaju jer znaju da su ti glasači u podređenom položaju i ne mogu da se racionalno opredjeljuju.

Radi se o politikama koje ne teže općem dobru za sve, već koje su metodološki usmjerene prije svega na međusobno ucjenjivanje, lomljenje kičme i prevaru. 

Smatra da ljevica nema svoju svrhu danas te bi se konačno trebalo definirati šta je to bh. ljevica.

- Ako je ljevica samo to da ste vi samo za multikulturalnu, multietničku BiH i te fraze... Pa nije to ključni argument ljevičarske pozicije. Izgradnja prepoznatljive ljevičarske pozicije u BiH mora ipak polaziti od realnog neoliberalnog modela u kojem se BiH razvija, sa svim konsekvencama fundamentalnog neoliberalizma i tako uređeno tržište koje ima jedini motiv profit, a ne ljudsko dobro. Na osnovu te ključne ideje onda slijede i brojna druga pitanja o kojima bi ljevica morala imati jasan stav. 

Ljevičarska tradicija bi morala biti reafirmirana na bazi vrijednosti humanizma koje su danas postale skoro pa odbačena i kao vrijednost i kao kategorija, čak i u nauci ne samo u svakodnevnoj politici. Ljevica ne može postojati ukoliko je protiv, ona mora biti za neke vrijednosti prepoznatljive kako bi građani shvatili za šta se bori ljevica – istakao je.

Velikosrpska ideja

Smatra da je negiranje genocida u Srebrenici samo dio velikosrpske nacionalističke misli.

- To duboko zadire u skoro 200-godišnju tradiciju velikosrpske nacionalističke misli, srpskog teritorijalnog ekspanzionizma i asimilacije istovremeno onih koji prihvataju da uđu u takve svetosavske ideje o velikoj Srbiji. Moramo biti apsolutno svjesni da kopernikanski zaokret na srbijanskoj političkoj sceni se ne pojavljuje. Vjerovali smo da će dolaskom Đinđića taj zaokret biti napravljen, a onda i dolaskom Tadića. 

Ali, ako nismo vjerovali da će taj zaokret napraviti Vučić, onda ili smo samo neko ko se skoro pa kvazimoralno iščuđava nad tim. Velikosrpska nacionalna politika nije se ugasila 200 godina i pitanje je kada će se ugasiti - rekao je Kulenović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.