BH TELECOM – ZA BH TURIZAM

Tekija na Buni: Magnet za turiste iz cijelog svijeta

Izvor rijeke Bune je jedan od najvećih i najljepših izvora u Evropi i vjerovatno najbolji primjer podzemne kraške rijeke

Tekija na Buni: Najmisterioznija građevina. avaz.ba

Piše: L. K. P.

18.7.2020

Bosna i Hercegovina je poprilično mala zemlja, ali u njoj se nalazi dosta očaravajućih mjesta koja se mogu posjetiti. Jedno od tih mjesta je Tekija, koja se nalazi u Blagaju kod Mostara. Za ljubitelje historije, a naročito osmanskog perioda, Tekija je mjesto u kojem ćete ispuniti svoje potrebe i osjetiti dašak turskog doba.

Blagaj je biser Hercegovine, najpoznatije je mostarsko izletište i centar vjerskog turizma u ovoj regiji. Najveću pažnju privlači Vrelo Bune, na kojem se nalazi, kako mnogi kažu, najmisterioznija građevina zvana Tekija.

Zelena rijeka

Za vrijeme Osmanlija Blagaj je bio sjedište Blagajskog vilajeta, potom kadiluka i podijeljen je na nekoliko mahala, među kojima su Carska, Hasanagina, Bunska i Galičići. Grad je imao sedam džamija, dva hana, četiri musafirhane, medresu, dva mekteba, tekiju, četiri kamena mosta na rijeci Buni, jedan na Bunici i dva na ponornici Posrt, kiraethanu i sedam mlinica sa 28 mlinova.

Izvor rijeke Bune je jedan od najvećih i najljepših izvora u Evropi i vjerovatno najbolji primjer podzemne kraške rijeke. Buna ističe iz pećine ispod stijene visoke 200 metara i samostalno stvara modro-smaragdno zelenu rijeku, koja teče još oko devet kilometara prema zapadu i ulijeva se u Neretvu u blizini sela Buna.

Posjećuju ga turisti iz svih krajeva svijeta. avaz.ba

Tekija na Vrelu Bune osnovana je ubrzo nakon pada Hercegovine pod tursku vlast 1446. godine, a najkasnije oko 1520. godine. U tom najranijem, turskom periodu bektašizam je važio kao vladajuća ideološka doktrina u turskim osvajačkim pohodima, posebno kod akindžijske vojske (lake udarne konjice) i jeničara (janjičara).

Prekrasno vrelo

U unutrašnjosti tekije može se osjetiti duh života koji je prevladavao tokom osmanskog perioda, unutrašnje uređenje prostorije naprosto očarava posjetioce i pogled s balkona na prekrasno Vrelo Bune.

Stoljećima je ovo mjesto molitve i meditacije. Svojim prirodnim ljepotama, Vrelom Bune i Tekijom ne ostavlja nikoga ravnodušnim.

Posjećuju ga turisti iz svih krajeva svijeta, no najviše bh. dijaspora. Na godišnjem nivou posjeti ga oko 150.000 turista.

Ovaj projekt promocije domaćeg turizma omogućili su „BH Telecom“ i „Bosnalijek“.

Brojne legende

Ono što mnoge posebno privlači su i brojne legende koje se vežu za Tekiju, a jedna od njih je i ova:

“Legenda kaže da je u pećini vrela Bune gazdovao u stara vremena jedan strahoviti zmaj, kome je narod svake godine morao izručiti kao dar jednu mladu djevojku za žrtvu. Red je došao i na lijepu Milicu, kćerku hercega Stjepana. Iz grada je vodio jedan podzemni hodnik sve do jedne stjenovite izbočine, usred strmene stijene. Tamo je Milica izložena nemilosti zmaja. U Blagaj je upravo bio došao iz Sirije pobožni derviš Salih, plavi. Pri pogledu hercegove kćerke vatrena ljubav upali mu srce i dade mu takvu nadljudsku snagu i smionost da je zmaju uzmogao istrgnuti dragocjeni plijen.”


Moja priča. BH TELECOM

Prvo zdravlje. BOSNALIJEK

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.