U BPK 50 ZARAŽENIH

Kamenica: U izolacionom dijelu bolnice imamo samo tri kreveta, Goražde nema izolatorij

Situacija se usložnjava iz sata u sat, rekla Kamenica

Kamenica: Pacijente sa težom kliničkom slikom šaljemo u Sarajevu. Avaz

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

20.7.2020

Broj osoba sa infekcijom Covid-19 u BPK Goražde raste iz dana u dan. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, trenutno je 50 oboljelih, dok se 48 osoba oporavilo od koronavirusa.

Međutim, preporuke o nošenju maski i držanju distance se samo djelimično poštuju, nesmetano se održavaju različite vrste skupova, tako da zdravstveni radnici upozoravaju da situacija može postati izuzetno teška.  

- Situacija se usložnjava iz sata u sat. Imamo povećan broj pacijenata pozitivnih na Covid-19, a i pacijenti koji dolaze u Kantonalnu bolnicu zbog nekog drugog oboljenja moraju čekati rezultate testiranja, a testovi često budu takođe pozitivni. Pacijente koji se testiraju smjestimo u izolacioni dio bolnice, koji je malog kapaciteta i ima samo tri kreveta. Od tri kreveta trenutno su dva popunjena sa Covid pozitivnim, dok se za treću osobu, koja je u trijažnoj sobi, čekaju rezultati – kazala nam je Nermina Kamenica, direktorica Kantonalne bolnice u Goraždu.

Od početka pandemije u martu, zahvaljujući Goraždaninu koji živi van BiH, bio je osposobljen izolatorij u ulici Omera Vrane, ali je on zatvoren baš u vremenu kad je najviše potreban.

U ovdašnjem zdravstvu nema niti jednog infektologa, ali je on bio angažiran na osnovu ugovora o djelu, koji je također u međuvremenu istekao. Kantonalna bolnica nema Infektivni odjel.

- Pacijente sa težom kliničkom slikom šaljemo u izolatorij na Podhrastovima u UKC Sarajevo, ali ako se ti kapaciteti popune mi ćemo doći u vrlo tešku situaciju. Lakši pacijenti bi se mogli smjestiti u izolatorij, ali ga mi nemamo – upozorava Kamenica.


Kantonalna bolnica Goražde. Avaz

Od početka pandemije krizni štab u BPK razmatrao je različite mogućnosti za opremanje izolatorija sa većim kapacitetom, pominjali su se Đački dom, Srednja tehnička škola i Sportska dvorana, ali prostor koji bi mogao primiti veći broj pacijenata do danas nije opremljen.


- Vlada i Ministarstvo zdravstva se trude da se iznađe novi prostor, Đački dom je ponovo opcija, ali su tu potrebna određena ulaganja, ili da ponovo vidimo sa vlasnikom kuće da li je u situaciji da nam ponovo dadne tu kuću. Jer vremena nema, sve je više pacijenata. Najveći problem je što ni kuća nije rješenje bez kadra kojeg nemamo – ističe Kamenica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.