SAOPĆENJE

Ministarstvo civilnih poslova: Bosna i Hercegovina je uključena u proceduru nabavke rezervnih količina lijekova

Finansijska sredstva za nabavku lijekova su u nadležnosti entiteta i resornih ministarstava

Avaz.ba

Ministarstvo pristupilo prikupljanju potreba za nabavku lijekova

Foto: Ilustracija


Tragom vijesti koja se pojavila ovih dana u bosanskohercegovačkim medijima o javnoj nabavci lijekova oglasilo se Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

- Ministarstvo civilnih poslova BiH je pristupilo prikupljanju potreba za nabavku lijekova: Remdesivir, Hydroxy chlorquine, Kaletra i Interferon beta temeljem dopisa Europske komisije Vijeću ministara BiH u kojem Vijeće obavještavaju o njihovoj odluci da sukladno sa mehanizmima JPA pokrenu proceduru javne nabavke za navedene lijekove. Ministarstvo je odmah prikupilo presjek potreba koje je proslijedilo na daljnje postupanje – piše u saopćenju.

Brzo koordiniranje

Iz MCP BiH ističu da je ovo bila aktivnost kojom se pokazao značaj brzog koordiniranja u kriznim situacijama između entiteta te koriste prigodu da zahvale resornim ministarstvima zdravstva na dobroj suradnji.

- Ukupna vrijednost nabavke će se znati onog trenutka kada bude završena procedura javnih nabavki koja je u nadležnosti EC i kada resorna ministarstva definiraju konačne potrebe shodno cijenama.

Finansijska sredstva za nabavku lijekova su u nadležnosti entiteta i resornih ministarstava. Lijekovi će se pojaviti u BiH onog trenutka kada sve procedure budu okončane i ne nabavljaju se za tržište nego za zdravstvene ustanove – navode iz Ministarstva civilnih poslova.

  • Vijeće ministara BiH dobilo dopis Evropske komisije

    Vijeće ministara BiH dobilo dopis Evropske komisije

    Foto: Arhiv


U nastavku tvrde, a slijedom informacija da BiH nije uključena u proceduru javne nabavke EU za lijekove, da je Ministarstvo civilnih poslova BiH na temelju iskazanih potreba nadležnih ministarstava zdravstva i Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH, dostavilo dva puta tabelarni pregled potreba za Bosnu i Hercegovinu, u cilju uključivanja u proceduru javne nabavke EU za lijekove:

- Ministarstvo inostranih poslova BiH se, elektronskom porukom od 12.06.2020. godine (petak), poslanom nakon radnog vremena (17.15), obratilo Ministarstvu civilnih poslova BiH sa zahtjevom da se dostavi treći put, do 15.6.2020. godine do 12 sati, usuglašene liste potreba radi pokretanja procedure javne nabavke EU za lijekove.

Odmah 15.6.2020. je upućen dopis resornim ministarstvima sa zahtjevom da iskažu potrebe u najkraćem roku. 17.6.2020. su stigli odgovori iz entitetskih ministarstava a 18.5.2020. iz Brčko Distrikta. Istog dana kompletirana lista je proslijeđena prema ministarstvu inozemnih poslova BiH.

Konačna potvrda

Dodaje se da je Ministarstvo civilnih poslova, sukladno zakonom definiranim nadležnostima, bilo u obvezi zatražiti konačnu potvrdu potreba od nadležnih ministarstava zdravlja i Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH.

- Imajući u vidu naprijed navedeno, dakle da je Ministarstvo civilnih poslova BiH prethodno u dva navrata dostavljalo Ministarstvu inostranih poslova BiH tabelarni pregled potreba za Bosnu i Hercegovinu, nakon treće kompletirane liste obaviješteni smo iz MIP-a BiH da se Bosna i Hercegovina može se uključiti u rezervnu nabavku kao i sve druge države koje do navedenog datuma nisu dostavile finalnu potvrdu potreba.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je posredstvom Ministarstva inostranih poslova BiH zatražilo od Direkcije za zdravlje Evropske komisije da Bosna i Hercegovina bude uključena u procedure javne nabavke EU u okviru rezervnih količina lijekova, obzirom da će i te količine lijekova biti planirane procedurom javne nabavke EU. Dakle, BiH nije isključena iz procedure javnih nabavki lijekova. BiH je uključena u okviru rezervnih količina lijekova – navodi se u saopćenju.

Više o temi Lijekovi

SAVJETI
Pravilno čuvanje lijekova
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na