ISTRAŽUJEMO

Ko i zbog čega koči formiranje inspektorata za javne nabavke

U međuvremenu su i Srbija i Crna Gora usvojile nove zakone s odredbama

Mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH. AVAZ

Piše: E. H. / Avaz.ba

19.7.2020

Trakavicau vezi s donošenjem izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama traje više od dvije godine, a, sudeći prema informacijama do kojih je došao “Dnevni avaz”, kraj joj se ne nazire.

Prije dvije godine, kada je BiH započela svoju priču o ovim izmjenama, bila je prva u regionu s tom inicijativom. U međuvremenu su i Srbija i Crna Gora usvojile nove zakone koji se tiču uvođenja inspekcijskog nadzora i uvođenja krivičnog djela u zakon. Prema našim informacijama, Agencija za javne nabavke slala je kolegama iz regiona i nacrt zakona kao urnek.   

Brojne promjene

Ali, i pored insistiranja Evropske unije i drugih međunarodnih faktora u BiH, donošenje izmjena i dopuna ovog vrlo značajnog zakona je neizvjesno. Prema posljednjim informacijama, Agencija za javne nabavke BiH pokušava zakon uskladiti s pravnom stečevinom Evropske unije, a među brojnim promjenama najbitnija je uvođenje inspektorata koji bi nadzirao proces javnih nabavki.

Kao što obično i biva, zapelo je na prikupljanju mišljenja relevantnih ministarstava i agencija na državnom nivou. Između ostalog, samo na mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH čekalo se oko devet mjeseci, i pored činjenice da je Vijeće ministara BiH formiralo radnu grupu od 19 članova, a koja je prihvatila Nacrt izmjena i dopuna.  

Sudeći prema dokumentu do kojeg je došao “Dnevni avaz”, najveća zamjerka koju ima Ministarstvo finansija odnosi se upravo na inspektorat. Ministarstvo u svom mišljenju, koje nikada nije dostavljeno Agenciji, problematizira broj inspektora, kao i pitanje osiguravanja potrebnog novca za njihove plaće. 

Prva mišljenja

Na naš upit Agenciji za javne nabavke povodom mišljenja Ministarstva finansija i trezora BiH, odgovorili su da dokument koji je u posjedu “Dnevnog avaza”, a u kojem se navode konkretne zamjerke na nacrt zakona, oni nisu dobili.

- Priča u vezi s ovim zakonom počela je 2017., a radna grupa posao je završila u julu 2018. godine. Prva mišljenja od institucija zatražili smo u julu 2018. Sad će skoro dvije godine – rekao nam je direktor Agencije za javne nabavke Đenan Salčin.  

Ovakvo mišljenje je stiglo i pored činjenice da je Ministarstvo pravde BiH dalo pozitivno mišljenje o formiranju inspektorata, kao i Direkcija za evropske integracije BiH.  

Pritisak Delegacije EU

Nakon afere “Respiratori”, Delegacija EU u BiH ponovo je zatražila hitne izmjene i dopune zakona. Nakon toga je Ministarstvo finansija i trezora BiH ipak dostavilo svoje mišljenje u kojem nisu naveli konkretne zamjerke, već su se pozvali na svoje ranije mišljenje, tvrdeći kako ostaju pri svom stavu i ne navodeći koje su konkretne zamjerke.    

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.