ISTOČNO SARAJEVO

Darko Ćulum sutra preuzima dužnost direktora SIPA-e

Njega je prošle sedmice na ovu poziciju imenovalo Vijeće ministara,a jutros je odluka o imenovanju objavljena Službenom listu BiH.

M. Aš. / Avaz.ba

Ćulum: Bogato policijsko iskustvo

Foto: Avaz


Darko Ćulum od sutra će zvanično preuzeti dužnost novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Njega je prošle sedmice na ovu poziciju imenovalo Vijeće ministara,a jutros je odluka o imenovanju objavljena  Službenom listu BiH. 

Ćulum će na ovoj poziciji nakon okončanog konkursa zamijeniti Pericu Stanića.

Odmah po imenovanu, za "Avaz"  je rekao da će raditi u interesu svih građana BiH.

Ćulum iza sebe ima bogato policijsko iskustvo a s mjesta direktora policije RS dolazi na čelo SIPA-e.

Rođen je 11.01.1969. godine u Ljubačevu, opština Banja Luka. Završio je Srednju policijsku školu 1988. godine u Sarajevu, VŠS Filozofski fakultet 1998. godine u Banja Luci i Fakultet bezbjednosti 2009. godine u Banja Luci.

Policijske poslove obavlja od 1988. godine. U svom dosadašnjem radnom iskustvu obavljao je sljedeće poslove i zadatke: policajca i inspektora po svim linijama rada; od aprila 1999. godine – rukovodilac Grupe za suzbijanje teških krađa; od oktobra 2003. godine – načelnik Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminaliteta; od marta 2006. godine – načelnik Sektora kriminalističke policije CJB Banja Luka; od januara 2010. godine – načelnik CJB Banja Luka; od februara 2012. godine – načelnik Uprave policije, a od februara 2015. godine obavljao je poslove zamjenika direktora policije.

Na funkciju direktora policije RS imenovan je 1. septembra 2016. godine. Za direktora SIPA predložen je nakon okončanog konkursa.

Više o temi Darko Ćulum

NA VRH

Podijeli članak na