ALARMANTNO STANJE

Opća bolnica Tešanj ostaje bez testova na koronavirus

Ostalo još pedesetak testova

Opća bolnica Tešanj. Facebook

Avaz.ba

21.7.2020

Opća bolnica u Tešnju ima laboratoriju u kojoj rade testiranja na koronavirus, a testova im je ostalo za još samo nekoliko narednih dana, javlja Anadolu Agency (AA).

U Službi za mikrobiologiju Opće bolnice Tešanj radi laboratorija za molekularnu dijagnostiku koja je od 18. maja certificirana za testiranja na COVID-19. U njoj se dnevno obave 24 testiranja. Testovi su priznati u Evropi i SAD-u, na bosanskom i engleskom su jeziku.

"Opća bolnica Tešanj je 14. aprila tekuće godine uputila zahtjev Federalnom ministarstvu zdravstva za obavljanje detekcije na COVID-19 i izolacije. Resorno ministarstvo je 18. maja dalo rješenje za verifikaciju laboratorije za testiranje na koronavirus", ističe direktor Opće bolnice Tešanj dr. Hasan Škiljo u razgovoru za AA.

On je kazao da su morali ponovo pripremiti odjel, uložiti u prostor, ali i kupiti dodatnu opremu.

"Mi smo potpisali ugovor o posudbi s Kantonalnom bolnicom Zenica koji nam nalaže da prilikom raspodjele testova s federalnog nivoa, u kome Opća bolnica Tešanj treba dobiti 3.000 testova, hiljadu testova vraćamo Kantonalnoj bolnici Zenica, međutim do raspodjele još nikada nije došlo", ističe dr. Škiljo. 

Trenutno Opća bolnica Tešanj ima testova koji će biti dovoljni do kraja sedmice.

"Imamo još 50-ak testova, a danas u našem odjeljenju leži 30 pacijenata. Mi smo 40 kreveta s plućnog odjeljenja osposobili za COVID odjeljenje", navodi dr. Škiljo.

Za nepuna dva mjeseca ova je bolnica potrošila hiljadu testova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.