MOSTAR

Sjednica Predsjedništva HDZ-a: Nelegalni sastav CIK-a ne može biti garant demokratskih izbora

Predsjedništvo HDZ BiH pozdravlja usvajanje budžeta BiH predloženog od strane Vijeća ministara

Sa sjednice HDZ BiH. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

22.7.2020

U Mostaru je danas održana sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH pod predsjedanjem zamjenice predsjednika stranke, Borjane Krišto.

Na sjednici se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini s naglaskom na posljednje aktivnosti na državnoj razini te razvoju događanja u kontekstu priprema za lokalne izbore.

Kako je saopćeno, Predsjedništvo HDZ BiH jednoglasno je usvojilo sljedeće zaključke:

1. Predsjedništvo HDZ BiH pozdravlja usvajanje budžeta BiH predloženog od strane Vijeća ministara, uprkos destruktivnim pokušajima od strane pojedinih političkih opcija. Predsjedništvo HDZ BiH insistira na stabilnosti državnih institucija i njihovom funkcioniranju u skladu sa zakonski predviđenim procedurama. Stabilno i efikasno funkcioniranje institucija BiH mora biti zajednički cilj svih parlamentarnih stranaka, a ne predmet dnevno političkih nadmudrivanja.

2. Lokalni izbori moraju biti održani u skladu sa svim predviđenim zakonskim procedurama i rokovima koje jasno definira Izborni zakon, uz održavanje izbora u Gradu Mostaru u istom terminu kao i u drugim jedinicama lokalne samouprave.

3. Predsjedništvo HDZ BiH podsjeća javnost na ustavnu i zakonsku nelegalnost Centralne izborne komisije (CIK) BiH. Ovakav nelegalni sastav CIK BiH ne može biti garant demokratskih izbora u skladu s evropskim standardima zemalja članica EU.

4. Predsjedništvo HDZ BiH podsjeća na poštivanje političkog dogovora oko imenovanja na rukovodeća mjesta na državnoj razini. Hrvatska demokratska zajednica BiH neće podržati imenovanje predloženog kandidata za ministra sigurnosti koji se vezuje za još uvijek neriješene ratne zločine.

5. Zahvaljuje hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini i iseljeništvu na podrvi listi HDZ-a za XI. izbornu jedinicu i ostvareni izborni uspjeh kroz sva tri osvojena mandata. Predsjedništvo HDZ BiH i ovim putem čestita novom/starom predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću na uvjerljivoj pobjedi i ostvarenom uspjehu. Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini je još jedanput pokazao svoju podršku HDZ RH i HDZ BiH i našem zajedništvu u dvjema domovinama. Naša saradnja bit će nastavljena kroz konkretne infrastrukturne i kulturne projekte kao i direktnu podršku Hrvatima u Bosni i Hercegovini u ostvarenju pune jednakopravnosti i ravnopravnosti s druga dva konstitutivna naroda.

-Predsjedništvo BiH izrazilo je solidarnost i potporu svim zdravstvenim, policijskim i djelatnicima civilne zaštite koji u obavljanju svog posla čine sve kako bi zaštitili naše zdravlje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.