KOMENTAR DANA

HDZ-ov poraz

Građani BiH će na izborima, prema svemu sudeći, glasati po postojećem Izbornom zakonu

Božo Ljubić i Dragan Čović. HMS

Piše: Danijal Hadžović

5.5.2022

Izbori u BiH bit će održani 2. oktobra ove godine. Ovo je definitivna odluka koju je CIK objavio jučer.

Podsjetimo, mjesecima je izražavana bojazan da li će izbori u našoj zemlji ove godine uopće biti održani, s obzirom na to da su iz HDZ-a BiH i HNS-a otvoreno prijetili da će, u slučaju neusvajanja novog Izbornog zakona, biti spremni blokirati ili bojkotirati izbore te da je Vijeće ministara odbilo odobriti sredstva za održavanje izbora.

U istom ritmu nastavili su i nakon što je CIK objavio svoju odluku. Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a, kazao je kako ne postoje uvjeti za održavanje izbora, dok je lider HDZ-a Dragan Čović bio daleko oštriji, poručivši kako ovu odluku CIK-a smatra „izravnom prijetnjom miru i političkoj stabilnosti u BiH“.

Naravno, prethodno je Čović imao nešto drugačiju izjavu, kada je rekao da nema razloga da HDZ ne izađe na izbore.


Danijal Hadžović. Avaz

No, činjenica da su najviši zvaničnici zapadnih sila više puta jasno i nedvosmisleno poručili da izbori moraju biti održani ukazuje na to da se u aktuelnoj geopolitičkoj situaciji hrvatske nacionalne stranke neće usuditi prkositi volji vodećih sila.

Građani BiH će na izborima, prema svemu sudeći, glasati po postojećem Izbornom zakonu. No, kao što je volja i intervencija zapadnih sila bila (i dalje jeste) neophodna da se izbori uopće održe, bit će neophodna i da izbori budu što je moguće pošteniji i transparentniji, posebno uzimajući u obzir masovne krađe kojima smo do sada svjedočili.

Naravno, angažman međunarodne zajednice bit će neophodan i da HDZ provede drugi potencijalni scenarij, sličan onom iz 2018., odnosno da blokira implementaciju izbornih rezultata.

Sama činjenica da će, uprkos svim prijetnjama i pritiscima, izbori na kraju biti održani već je sama po sebi poraz HDZ-a, čije prijetnje i pritisci, potpomognuti iz susjedne Hrvatske, nisu urodili plodom.

No, poraz neće biti potpun sve dok ne budemo živjeli u sistemu u kojem će svaki pokušaj ovih snaga, kao i SNSD-a, da prijetnjama, ucjenama i udarima na državu izdejstvuju svoje političke ciljeve završiti ogromnom štetom po njih same, a da to ne okrzne i državu.

Posljednjih petnaestak godina živjeli smo upravo u suprotnom procesu - država je postajala sve nemoćnija, a oni silniji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.