STIGLA I POLICIJA

Ponovo veliki pomor ribe u rijeci Spreči

Predsjednik Skupštine ESRD „Drijenča“ Almir Čelić i sekretar Osman Hodžić su uz obale rijeke mogli rukama hvatati mrtve ili otrovima omamljene ribe

Hodžić i Čelić: Rijeka ponovo zaudara benzolom. H. Čalić

Piše: H. Č. / Avaz.ba

24.7.2020

Ribari Ekološko-sportsko ribolovnog društva Drijenča danas su u 12.30 sati primijetili novo masovno trovanje i veliki pomor ribe u rijeci Spreči nizvodno od Lukavca, ka ušću ove rijeke u Bosnu kod Doboja. Spreča je dobila mutno-bijelu boju, što bi moglo da ukazuje da je ispuštena iz fabrika kod Lukavca.

Na lice mjesta stigla je patrola Policijske stanice Gračanica i sačinila zapisnik, a predsjednik Skupštine ESRD „Drijenča“ Almir Čelić i sekretar Osman Hodžić su uz obale rijeke Spreče mogli rukama hvatati mrtve ili otrovima omamljene ribe.

Iz Sokoluše teče bistra voda. H. Čalić

- Kako i sami vidite, omamljena riba bježi uzvodno u bistru rijeku Sokolušu, a mrtvu ribu, klijen, šljivar, som, platica... Spreča nosi ka svom ušću. Naše vapaje, tužbe, krivične prijave, koje kao udruženje i kao Gradski inicijativni odbor za zaštitu Spreče i Sprečkog polja, godinama podnosimo niko ne procesuira.

Bojimo se da nam se ne ponovi 2018, kada su se desile havarije „bijelog mora“ iz Sode Šišedžam i havarije u GIKIL-u - kaže Hodžić.

Danas se Sprečkim poljem osjećaju hemijske supstance koje zaudaraju na benzol i ostale otrove, a riba spas traži bježeći ka obalama i u pritoke Sokoluše, Jadrine i Prenje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.