SARAJEVO

Glavna tužiteljica Gordana Tadić održala sastanak: Tužilaštvo pojačalo borbu protiv ilegalnih migranata

Aktivnosti u okviru Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija

Tadić: Rad specijaliziranih tužilaca. Arhiva

Piše: M. Aš.

25.7.2020

Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, sudjelovala je jučer na radnom sastanku specijaliziranih tužilaca i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima, koji je okupio tužioce i policijske operativce iz institucija s nivoa države, entiteta i Distrikta Brčko BiH.

Ove aktivnosti su realizirane u okviru Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija. 

Na sastanku je glavna tužiteljica, kako je rečeno, prezentirala model rada specijaliziranih tužilaca i istražitelja, kao i aktivnosti koje Tužilaštvo BiH poduzima u procesuiranju predmeta trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

Tadić je istakla da je naročito u vrijeme COVID-19 pandemije rad na ovoj vrsti predmeta bio izražen i aktivan.

Razgovarano je o temama koje se odnose na aktivnosti Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u vezi s jačanjem kapaciteta za borbu protiv trgovine ljudima u BiH.

Pojašnjeno je da je bilo govora i o suzbijanju krijumčarenja migranata duž zapadnobalkanske obalne rute i drugim temama povezanim s ovim oblastima.

U radu specijaliziranih tužilaca i istražitelja aktivnu podršku daje IOM, a pružaju i ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država i Ambasada u BiH putem aktivnosti usmjerenih na jačanje vladavine prava u našoj državi, rečeno je iz Tužilaštva BiH.

Spriječene stotine ulazaka

I tokom jučerašnjeg dana pripadnici Granične policije BiH spriječile su ulazak većeg broja ilegalnih migranata. U protekla tri dana granični policajci odvratili su ulazak više od 400 migranata.Samo jučer ponovo je spriječen ulazak više od 100 migranata, od čega je 27 na graničnom prijelazu u Zvorniku. Većinom se radi o Pakistancima, Marokancima i Alžircima. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.