25.GODIŠNJICA PADA ENKLAVE

Otvorena spomen-soba sa ratnim fotografijama šehida Žepe

Tokom opsade Žepe ubijeno je 495 stanovnika ovog malog mjesta

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

27.7.2020

Odata počast ubijenima - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Polaganjem cvijeća ispred spomen-obilježja u Memorijalnom centru, te učenjem Šehidske dove u džamiji “Mehmeda ef. Hajrića”, u Žepi je obilježena godišnjica pada ove nekadašnje UN-ove zaštićene zone.

Godišnjica pada Žepe obilježava se na dan kada su, prije 25 godina, na punktu UNPROFOR-a zarobljeni komandant odbrane Žepe Avdo Palić i članovi Ratnog predsjedništva Mehmed ef. Hajrić i Amir Imamović.

Obilježavanju su prisustvovali potpredsjednik RS Ramiz Salkić, izaslanik člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, predstavnik Ministarstva za boračka pitanja FBiH te goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.

Nakon što je prošle godine, u okviru šehidskog mezarja otvoren Memorijalni centar, ove godine otvorena je i Spomen-soba Žepske brigade Armije RBiH.

- Prostor nije veliki, ali smo se potrudili da prikupimo ono što imamo i stavimo u tu sobu. Uglavnom su to ratne fotografije, dio dokumentacije koju smo prikupili, a napravili smo i jedan prilično dobar reljef koji pokazuje suprotstavljene strane, a posebno smo istakli ovu zadnju ofanzivu kako je to izgledalo. Već nam se ljudi javljaju, pa ćemo imati i drugih eksponata – kazao nam je Ago Podžić, predsjednik Ratnog predsjedništva Općine Žepa i član Upravnog odbora udruženja bivših pripadnika Žepske brigade ARBiH.

Tokom opsade Žepe ubijeno je 495 stanovnika ovog malog mjesta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.