TEST OD JEDNE SEKUNDE

Trik kako da otkrijete je li vaša maska efikasna

Stručnjaci sa Univerziteta u Portsmutu, objašnjavaju kako je najbolje za provjeru efikasnosti maski koristiti "test sa svijećom"

Sve što bi trebalo da uradite, jeste da pokušate da ugasite svijeću dok nosite masku. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

28.7.2020

Zaštitne maske mogu biti namjenjene samo za jednokratnu upotrebu, ili se mogu koristiti više puta uz pravilno pranje i korištenje. Iako su sve maske dobre, neke su efikasnije jer su napravljenje od boljeg materijala. Dovoljan vam je trik od samo jedne sekunde kako biste provjerili da li je vaša maska efikasna. 

Stručnjaci sa Univerziteta u Portsmutu, objašnjavaju kako je najbolje za provjeru efikasnosti maski koristiti "test sa svijećom". On je vrlo jednostavan, a treba samo jedna sekunda da se izvede.  Sve što bi trebalo da uradite, jeste da pokušate da ugasite svijeću dok nosite masku. 

Ako uspijete da je ugasite ili pomjerite plamen, maska propušta previše zraka i slabo je efikasna protiv širenja kapljičnih infekcija. Ako plamen ostane upaljen i ne pomjerate ga svojim dahom, vaša maska je dovoljno efikasna.  Iako su važni i jačina daha i udaljenost od svijeće, određene maske nemaju dovoljno materijala da bi spriječile širenje virusa. Maska u kojoj je najteže ugasiti plamen je ujedno i najbolja prepreka za širenje virusa. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.