REGIONALNA SARADNJA

Ugledna američka organizacija „Atlantic Council“ bit će domaćin samita lidera država Zapadnog Balkana

Moderator samita će biti ugledni američki diplomata Dejmon Vilson

Tegeltija: Predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Arhiv

Piše: T. Lazović / Avaz.ba

28.7.2020

Ugledna američka organizacija „Atlantic Council“ bit će sutra domaćin samita lidera država Zapadnog Balkana, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Na online samitu se očekuje prisustvo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, zatim predsjednika Sjeverne Makedonije Steve Pendarovskog, Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, Avdulaha Hotija (Avdullah), predsjednika Kosova, premijera Albanije Edija Rame te Dragice Sekulić, ministrice u vladi Crne Gore.

Moderator samita će biti ugledni američki diplomata Dejmon Vilson (Damon Wilson), koji je i izvršni potpredsjednik Atlantskog vijeća. Očekuju se razgovori o važnim, praktičnim akcijama za unapređenje regionalne ekonomske saradnje, posebno u periodu borbe sa negativnim utjecajem pandemije COVID-19.

- Očekivani ekonomski i socijalni utjecaji pandemije COVID-19 na Balkanu zahtijevaju hitne regionalne akcije kako bi se izbjegla trajna ekonomska stagnacija i potencijalna nestabilnost koja dolazi s tim. Ovaj samit pokazat će posvećenost lidera da podstiču ekonomski rast ostvarivanjem slobodnog kretanja roba, ljudi i usluga preko granica regiona. Nadamo se da će ovo pokrenuti i značajan plan za privlačenje stranih investicija i ubrzanje učinkovitog korištenja sredstava za oporavak COVID-19 – navedeno je u najavi samita.

Atlantsko vijeće saziva ovaj samit o partnerstvu za Zapadni Balkan kako bi olakšao i promovirao konkretne korake među liderima ka regionalnoj ekonomskoj integraciji koja može potaknuti ekonomski oporavak nakon COVID-19, poboljšati dugoročni rast regije, konkurentnost i ojačati privlačnost za ulagače.

- Opipljive mjere dogovorene na Samitu, povezane i uklopljene u postojeće regionalne inicijative i dijaloge poslat će važnu političku poruku o evroatlantskoj budućnosti zapadnog Balkana u trenutku pojačane neizvjesnosti – poručili su iz ugledne organizacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.