STAVOVI

Danijel Server za „Avaz“: Na Balkanu postoji samo jedna srpska država

Eventualno proglašenje nezavisnosti Republike Srpske od Bosne i Hercegovine značilo bi tragediju za Srbe, kategoričan je Server

Server: Na Balkanu postoji jedna nezavisna srpska država. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

27.7.2020

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odavno je prešao crvenu liniju, a njegova posljednja izjava o statusu RS u BiH, nažalost, nije iznenađenje. Kazao je to za „Avaz“ Danijel Server (Daniel Serwer), američki analitičar i profesor na Univerzitetu „John Hopkins“.  

Podsjećamo, prilikom posljednje posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Banjoj Luci Milorad Dodik je izjavio da se ne može razgovarati o statusu Kosova, a da se ne razgovara o statusu Republike Srpske.

EU i Rusija

Profesor Server je mišljenja da su zvanični Brisel i Vašington odavno trebali reagirati na retoriku koju godinama unazad baštini Dodik.

- Bojim se da su Brisel i SAD na određeni način i zakasnili da reagiraju na izjave i poteze Milorada Dodika. Ali, govoreći o eventualnoj reakciji, treba naglasiti da je Dodik ohrabren činjenicom da Evropska unija i Rusija ne dozvoljavaju visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku (Inzko) da iskoristi svoje ovlasti protiv Dodika – smatra Server.

Dodao je da se upravo zbog djelovanja EU i Rusije ne može u narednom periodu očekivati značajnija reakcija međunarodne zajednice u BiH.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetu Vučića iskoristio je i da naglasi kako na Balkanu postoje dvije srpske države.

Server je kategoričan u stavu da je nemoguće o Republici Srpskoj govoriti kao drugoj srpskoj državi na Balkanu.

Jedna država

- Na Balkanu postoji jedna nezavisna srpska država i to je, naravno, Srbija. Republika Srpska nije nezavisna i dio je Bosne i Hercegovine, o tome nema dalje rasprave. S druge strane, mora se naglasiti da bi eventualno proglašenje nezavisnosti Republike Srpske od Bosne i Hercegovine prije svega značilo tragediju za Srbe u Bosni i Hercegovini – naglasio je Server.

Prema njegovim riječima, u eventualnom proglašenju nezavisnosti RS krije se i opasnost i za Srbiju.

- Mislim da bi se otcjepljenje RS od BiH za Aleksandra Vučića ubrzo pretvorilo u noćnu moru koja bi dovela u opasnost ambicije Srbije da postane punopravna članica Evropske unije – istakao je Server.

Kosovo slučaj za sebe

- S druge strane, otcjepljenje Kosova od Republike Srbije, kako je odlučio Međunarodni sud pravde, jeste slučaj za sebe i ne može se koristiti kao presedan za eventualno otcjepljenje RS od Bosne i Hercegovine. Stoga mislim da je krajnje vrijeme i da Aleksandar Vučić reagira i kaže Dodiku da se potrudi kako bi osigurao što bolji status RS, ali u sastavu Bosne i Hercegovine – istakao je Server.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.