JOHN HOPKINS UNIVERZITET

Profesor Server: Brisel i Vašington ne kriju negodovanje prema aktuelnoj vladi Kosova

Server je naveo i da je proces dijaloga u posljednjih godinu dana bio potpuno neuravnotežen

Danijel Server. FoNet

H. J. I.

16.8.2023

Profesor Univerziteta John Hopkins Danijel Server (Serwer) izjavio je da Brisel i Vašington ne kriju negodovanje prema aktuelnoj vladi Kosova, ali ocjenjuje da je pritisak koji Zapad vrši na Prištinu nepravedan, dok se međunarodna zajednica prema Srbiji odnosi blago.

Akcije Beograda

Server je naveo i da je proces dijaloga u posljednjih godinu dana bio potpuno neuravnotežen, zbog čega podržava inicijativu parlamentaraca iz više zemalja koji su u pismu EU, SAD i Velikoj Britaniji zatražili promjene.

- Tokom prošle godine proces dijaloga nije bio izbalansiran, stoga mi je drago što su američki i evropski parlamentarci izrazili zabrinutost po ovom pitanju. Glupost je pritisak na Prištinu, dok se sa druge strane tolerišu akcije Beograda, iako je bilo napada na kosovsku policiju i pripadnike KFOR-a, kao i bojkot izbora na sjeveru. Ne zaboravimo činjenicu da je Srbija mobilisala vojsku na najviši nivo - rekao je Server u intervjuu za Teve 1, prenosi Kosovo online.

Grublji pristup prema Prištini

Navodi da u Briselu i Vašingtonu nedostaje saglasnost prema aktuelnoj vlasti na Kosovu, pa otuda i grublji pristup prema Prištini.

- Ni Brisel ni Vašington nisu krili gađenje prema aktuelnoj vlasti na Kosovu. Neobjašnjivo je kako možete više da brinete o tome iz kojih zgrada gradonačelnici rade, nego o napadima na policiju, KFOR i mirovne snage NATO-a - konstatovao je Server.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.