STAVOVI

Server: Razmjena teritorija Srbije i Kosova destabilizira BiH

Milorad Dodik bio je jasan o svojim namjerama da će Republika Srpska krenuti u otcjepljenje ako Kosovo bude podijeljeno

Server: Holandija i Njemačka su protiv. Agencije

S. NUMANOVIĆ

7.3.2019

Razmjena teritorija između Kosova i Srbije destabilizirala bi Bosnu i Hercegovinu, upozorio je američki analitičar Danijel Server (Daniel Serwer). 

Govoreći putem Skypa na konferenciji posvećenoj dijalogu Kosova i Srbije u Skoplju, nekadašnji Klintonov izaslanik za Federaciju BiH istakao je i da je „Milorad Dodik bio jasan o svojim namjerama da će Republika Srpska krenuti u otcjepljenje ako Kosovo bude podijeljeno“. 

- Nadam se da svi znate da sam protivnik razmjene teritorija na Balkanu iz niza razloga. Time bi priznali da ni Beograd ni Priština nisu u stanju da svoje građane tretiraju kao iste pred zakonima. A to je ključni preduvjet članstva u Evropskoj uniji i NATO-u – istakao je Server. 

Komadanje teritorija Srbije i Kosova dovelo bi do egzodusa stanovništva, ali i blokiralo bi evropski put te dvije države, jer "Holandija i Njemačka, kao i druge članice Unije, neće dopustiti pristupanje podijeljenih država". 

Naveo je i da, na kraju, takav plan ne bi prošao na referendumima u Srbiji, a pogotovo ne na Kosovu. 

- Razmjene teritorija ojačale bi ruske zahtjeve za priznanje nezavisnosti Abhazije i Južne Osetije, otcjepljenje Transistrije, Donjecka i Luganjska, te aneksije Krima - rekao je dalje Server. 

On je istakao i da je cijela priča o trgovini teritorijima "zombi ideja", ali da se njome moramo baviti jer je na sceni. 

Server je podsjetio da se predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) u početku protivio tome, ali je onda promijenio stav. Objasnio je to time da je kosovski lider vidio da "Beograd napreduje s tom idejom u Vašingtonu". 

- Džon Bolton (John) bio je protivnik nezavisnosti Kosova i želio je uništiti tog Klintonovog štićenika. Kada je izjavio da bi podržao podjelu, ako bi se Vučić i Tači u tome složili, razumio je da bi mogao biti nadigran i ostati praznih šaka. 

Sjever Kosova bi pripao Srbiji, a Albanci ne bi dobili ništa. Zato je pozvao Albance iz Preševske doline i jasno poručio da jednostrana rješenja neće proći i da mora biti reciprociteta - izjavio je Server. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.