REAKCIJE

Kamberović o promjeni naziva Sarajevske ulice: Beograd se sve više odriče jugoslavenskog naslijeđa

Bolje bi bilo da je to znak raskida sa velikosrpskim ambicijama, ali se bojim da to nije slučaj, smatra Kamberović

Husnija Kamberović. Avaz

Piše: E. Trako

28.7.2020

Posljednjih dana velika prašina se podigla tokom promjene naziva Sarajevske ulice u Beogradu. Čak je i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, izjavio da je zamolio gradske oce, odnosno gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, da se ne mijenja naziv Sarajevske ulice.

Indikativno je da ova priča dolazi u vrijeme kada se u BiH zahuktava predizborna kampanja.

S tim u vezi historičar Husnija Kamberović prokomentirao je za "Avaz" najave o promjeni naziva ulica koje nose nazive po gradovima iz bivših jugoslovenskih republika u Beogradu.

- Čudne su reakcije na ideju da se u Beogradu promijene nazivi ulica koje još nose imena nekih gradova iz drugih republika, pa time i Sarajevske. Vjerujem da većina Sarajlija o tome i ne razmišlja, pa čak i ne zna da je u Beogradu sve do sada sačuvan taj naziv jedne ulice, pogotovo što je Sarajevo iz svog repertoara ulica odavno izbacilo naziv „Beogradska“, ne ulazim u razloge zašto je to učinjeno. To bi moglo značiti da se i Beograd sve više odriče jugoslavenskog naslijeđa i sve snažnije raskida veze sa jugoslavenskom kulturnom baštinom. Bolje bi bilo da je to znak raskida sa velikosrpskim ambicijama, ali se bojim da to nije slučaj. Jer, dok se ukida naziv Sarajevska, naziv Srebrenička se čvrsto drži u starom dijelu Beograda - navodi Kamberović.


Grafit na zidu stambene zgrade u Sarajevskoj ulici u Beogradu. Biljana Mirčić

Napominje da očito da još treba puno vremena da se odnosi Sarajeva i Beograda „vrate u normalu“ i da se sebilj u Beogradu, na dnu Skadarlije, počne ponovo doživljavati kao poklon Sarajeva građanima Beograda.

- Možda i na onaj grafit „Sarajevska, bre“ ipak ima neko dublje značenje i poruku – poruku prijateljstva jednog dijela Beograda - navodi Kamberović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.