NAKON SJEDNICE VLADE FBIH

Bektić: Tražimo da neto minimalna plaća bude između 650 i 700 KM

Da budem iskren, tražili smo povlačenje prijedloga iz parlamentarne procedure, ali smo našli kompromisno rješenje, kazao je Bektić

Bektić: Naišli smo na razumijevanje. Avaz

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

29.7.2020

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača kazao je na današnjoj pres-konferenciji da će Vlada podržati sve što se dogovore poslodavci i sindikati.

- Činjenica je da nema kvalitetne i uspješne reforme ukoliko ne postoji konsenzus između sindikalaca, poslodavaca i vlade - kazao je Drljaća.

Istakao je da se u parlamentarnu proceduru neće ići sa Nacrtom izmjena i dopuna Zakona o radu dok se ne utvrdi minimalna plata ili opšti kolektivni ugovor.

Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH), kazao je da su pokušali promptno djelovati i prema političkim subjektima i prema poslodavcima i Vladi.

- Oni su u konačnici naišli na razumjevanje svih socijalnih partnera da ovo vratimo u okvire socijalnog djelovanja i da pokušamo naći najbolje moguće rješenje kako bi eventualne izmjene i dopune zakone poprimile prihvatljiv karakter. Obećali smo da ćemo pokušati utvrditi najnižu plaću u Federaciji. To nam je imperativ, jer se svi instituti naslanjaju praktično na najnižu plaću kada govorimo o vremenu stanja nesreće ili pandemije i slično. Sa te strane, ova grupacija sindikata i Savez samostalnih sindikata dala je maksimum svog doprinosa radeći sa političkim strankama, sa svim zastupnicima... Naišli smo na djelimično razumijevanje. Da budem iskren, tražili smo povlačenje prijedloga iz parlamentarne procedure, ali smo našli kompromisno rješenje. Nadamo se da ćemo sjesti i zaista odgovorno se ponašati i da ćemo naći taj koncenzus koji će biti prihvatljiv za sve socijalne partnere, u smislu zaštite interesa radnika, ono što mi zastupamo, posebno u materijalnom statusu i pravima radnika - kazao je Bektić.

Dodao je, kada je u pitanju druga, manja grupacija sindikata, da svi rade na poboljšanju u borbi za radnička prava.

Ne marginaliziramo bilo koga niti osporavamo bilo koga da radi i djeluje u pravcu da poboljša radnički status. . Ostalo je da ministrica finansija Jelka Miličević postavi i dostavi konačno mišljenje na koji način se može doći i utvrditi najniža plaća u Federaciji, odnosno ponudu na koji način bi to uradili. Ostaje i pitanje Općeg kolektivnog ugovora - istakao je Bektić.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović dodao je da je socijalni dijalog jako važan. 

- Vrlo je bitno da se sjedne na miru i razgovara argumentima o svim detaljima, jer je ovdje jako puno detalja, a da se ne razgovara preko medija. Tada se uglavnom neke parole pojavljuju. Mnogo je otvorenih tema, pitanje minimalne plaće, Zakona o doprinosima, Zakona o dohotku, Zakonu o porezu na dobit... sve su to stvari koje su ispred nas. Sasvim sam siguran, ukoliko budemo na miru razgovarali i argumentima, da ćemo doći do zajedničkog rješenja i da ćemo ponuditi najoptimalniju opciju za sve uposlenike, građane, a isto vremeno i za poslodavce. Važno je da se očuvaju zdravstveni i penzioni fondovi u FBiH - poručio je Smailbegović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.