POTPISANI UGOVORI

Deset miliona eura za projekt energetske efikasnosti u Sarajevu

Sredstva će biti namijenjena za zagrijavanje 40 zgrada u Kantonu Sarajevo, pretežno vrtića, škola, bolnica i drugih objekata od javnog interesa

Bevanda: Rezultati vidljivi u većini lokalnih zajednica. Arhiv

Avaz.ba / Fena

29.7.2020

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Josip Polić potpisali su danas sporazume o zajmu i grantu Evropske unije ukupne vrijednosti deset miliona eura namijenjenih za projekt energetske efikasnosti u Sarajevu.

Sporazum o grantu u iznosu dva miliona eura i sporazum o zajmu u vrijednosti osam miliona eura potpisani su korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprečavanju virusa Covid-19.

Sredstva osigurana nakon potpisivanja ova dva sporazuma bit će namijenjena za zagrijavanje 40 zgrada u Kantonu Sarajevo, pretežno vrtića, škola, bolnica i drugih objekata od javnog interesa.

Bevanda je naglasio nakon potpisivanja ugovora da je izuzetno značajan grant u iznosu dva miliona eura, koji je osiguran iz Regionalnog programa energetske efikasnosti za zapadni Balkan, te da su povoljni uvjeti ugovora o zajmu EBRD-a u iznosu osam miliona eura.

- Kredit EBRD-a od osam miliona eura bit će alociran na Federaciju BiH s rokom otplate zajma 13 godina, uključujući tri godine grejs perioda uz otplatu u 20 jednakih polugodišnjih rata. Iz EBRD-a već godinama uspješno podržavaju projekte energetske efikasnosti i rezultati ovakvih ulaganja vidljivi su u većini lokalnih zajednica u BiH - naglasio je Bevanda.

Nositelj ovog projekta je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a očekuje se da će biti završen do 20. oktobra 2023. godine, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.