VELIKI USPJEH

Jasmila Žbanić: Film je posvećen ženama Srebrenice

Nadamo se da će i u regiji film izazvati veću empatiju i bolje razumijevanje među ljudima, poručila Žbanić

Scena iz filma "Quo Vadis, Aida?". Arhiv

Piše: E. Trako

29.7.2020

Premijera filma „Quo Vadis, Aida“ (Kuda ideš, Aida) o genocidu u Srebrenici bh. rediteljice Jasmile Žbanić bit će upriličena na Venecijanskom bijenalu, najstarijem filmskom festivalu na svijetu. Ova informacija dolazi u teškim vremenima pandemije koronavirusa i predstavlja svjetlo na kraju tunela za bh. kinematografiju.  


Veća empatija

- Biti izabran na Venecijanski filmski festival je za nas velika nagrada. Venecijanski festival, kao jedan od najvažnijih svjetskih filmskih događaja, omogućit će da film gleda veliki broj ljudi, a to je upravo ono što smo željeli. Nadamo se da će i u regiji film izazvati veću empatiju i bolje razumijevanje među ljudima. Želim da zahvalim ekipi koja je radila pod teškim uvjetima, dajući svoj maksimum, zatim ljudima koji su vjerovali u film i kada mnogi nisu, a posebno onima koji su film podržali. Želim da zahvalim i našim porodicama koje su pet godina trpjele stres i nestabilnosti koje je rad na ovom filmu donosio. Film je posvećen ženama Srebrenice i njihovim ubijenim sinovima, muževima, braći, rođacima, komšijama… njih 8.372 - kazala je Žbanić jučer.  


Žbanić: Film će vidjeti veliki broj ljudi. Arhiv

Glavne uloge u filmu tumače Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Boris Ler, Dino Bajrović.

Izudin Bajrović je za „Dnevni avaz“ jučer kazao da je ovo veliki uspjeh za bh. kinematografiju.  


Bajrović: Trajno bogatstvo. Arhiv

- U ovim teškim vremenima za kulturu ovo je vijest koja nam dođe kao i ovo sunce da nas ogrije i ohrabri i da nam da neku nadu. Vrlo smo sretni. Zaista sam ponosan. Prije nekoliko dana sam imao priliku da pogledam film i zaista se radi o kvalitetnom ostvarenju. A onda i njegov opći značaj je neprocjenjiv. Puno je faktora zašto svi trebamo biti ponosni na film i na Jasmilu, koja je imala snagu da snimi ovaj film - rekao je Bajrović.


Manje filmova

Dodaje da će ovaj film ostati kao naše trajno bogatstvo. I njegov sin Dino je ostvario ulogu u ovom ostvarenju.

- Ovo mu je druga uloga. I mnogo sam ponosan na njega što je u kratkom vremenu ostvario jake uloge. Za njegov početak je to sjajno - istakao je Bajrović.  


U filmu igraju i Boris Isaković te Emir Hadžihafizbegović. Arhiv

Venecijansko bijenale ove godine bit će održano u periodu od 2. do 12. septembra. Zbog pandemije koronavirusa 77. izdanje Venecijanskog film festivala uključivat će neznatno smanjen broj filmova u glavnom programu, kao i neka virtuelna događanja i emitiranje filmova.



Sinopsis filma

Bosna, ljeto 1995., Aida radi kao prevoditeljica u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a. Kada srpska vojska uđe u grad, 30.000 stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina porodica, traži spas u bazi UN-a. Uvjerena je da su barem oni koji su ušli u bazu sigurni… 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.