AMERIČKA AGENCIJA „GALLUP“

Trampov rad odobrava 23 posto bh. građana

Više od 130 zemalja obuhvaćeno je ocjenjivanjem rada SAD, Kine, Rusije i Njemačke

Tramp: Nije dobio mnogo bolje ocjene. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

30.7.2020

Način rada i djelovanja američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) u prošloj godini pozitivno je ocijenilo 23 posto građana Bosne i Hercegovine, pokazali su rezultati ocjenjivanja svjetskih lidera - SAD, Njemačke, Kine i Rusije za prošlu godinu, koje je provela američka istraživačka agencija „Gallup“. 

Ova agencija od 2005. godine prati kako svijet gleda na rad rukovodstva, odnosno predsjednika nekih od najvećih igrača na globalnoj sceni, a to su upravo ove četiri države.


Rezultati glasanja u Evropi: I BiH na spisku. PrintScreen

U izvještaju se detaljno navodi porast ili pad u ocjenjivanju obavljanja posla vodećih svjetskih sila u više od 130 zemalja, među kojima je i BiH. Oko 55 posto građana naše zemlje ne odobrava način rada vrha SAD, a 22 posto ih je odgovorilo sa „ne znam“ ili su odbili dati odgovor. 

U odnosu na 2018. lani je jedan posto manje bh. građana imao pozitivno mišljenje o vrhu američke administracije.

U Evropi je ukupno 24 posto građana zadovoljno Trampom i SAD, dok ih 61 posto ne odobrava njegov način obavljanja poslova. Kako se u istraživanju navodi, ocjene za SAD nisu mnogo bolje u trećoj godini Trampovog predsjedavanja u odnosu na prvu.

Njemačka najbolje prošla

Njemačka je u istraživanju dobila najviše pozitivne ocjene u odnosu na ostale tri države. Čak 56 posto ispitanih Evropljana misli da ova zemlja dobro radi. Najgore je prošla Rusija, s Putinom na čelu, čiji rad ne odobrava 62 posto Evropljana, a negativnu ocjenu za Kinu dalo je njih 51 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.