BH TELECOM – ZA BH TURIZAM

Bihać - biser na Uni

Samo područje Bihaća i njegove okoline bilo je nastanjeno još od pradavnih vremena, o čemu svjedoče brojna arheološka nalazišta

Piše: L. K. P. / Avaz.ba

30.7.2020

Bihać. Bihać

Bihać je smješten na  izuzetno povoljnom geoprometnom položaju, pa je oduvijek bio raskrižje važnih puteva. To je grad čiji šarm posjetioce jednostavno očarava. Sam doticaj Istoka i Zapada, tarog i novog je vidljiv na svakom koraku i turistima će pružiti zanimljiv osjećaj. Niko ne ostaje ravnodušan ni na poznatu krajišku gostoljubivost i srdačnost, a o prirodnim ljepotama i ukusnoj hrani ne treba puno govoriti.


Kapetanova kula

Samo područje Bihaća i  njegove okoline bilo je nastanjeno još od pradavnih vremena, o čemu svjedoče brojna arheološka nalazišta prahistorijskih naselja i srednjovjekovnih gradova. Prvi pisani trag o Bihaću se nalazi u povelji ugarsko-hrvatskog kralja Bele IV iz 1260. godine, gdje se spominje kao grad Wyhygh smješten na otoku Sv. Ladislava. U povelji se navodi kao grad koji postoji, pa je bez sumnje nastao ranije. Zanimljivo je pomoću starih zapisa rekonstruirati srednjovjekovni Bihać. Radilo se o gradu koji je imao okruglu kulu, mnogo kuća, sedam crkvi i samostana. Bio je utvrđen dvostrukim odbrambenim zidinama sa četiri četverougle kule, od kojih je jedna ostala - Kapetanova kula. Ispod samih gradskih zidina nalazio se odbrambeni pojas s drvenim mostovima ispred gradskih kapija.

Gradski park

Ukoliko želite osjetiti i zamisliti ovo veliko kulturno naslijeđe zapadne Bosne, onda je najbolje obilazak grada započeti iz ulice Bedem, koja se nalazi na samom ulazu u Bihać. Ova ulica će vas voditi linijom srednjovjekovnih zidina grada Bihaća, bisera na Uni. U nastavku, duž kanala prostire se veličanstven gradski park s platanima. Tamo se nalazi i najpoznatije umjetničko obilježje grada Bihaća, statua djevojke s Une.

Kada se umorite od šetnje, odmorite se u jednom od nekolicine kafića ili restorana na Uni. Osim odlične hrane, uživat ćete i u spokoju najljepše rijeke u Bosni i Hercegovini.

Ukoliko se želite oprobati u adrenalinskim sportovima, upoznati se s kulturološkim blagom zapadne Bosne i sve to okružen jako gostoljubivim domaćinima, onda neka vaša iduća adresa bude Bihać.

Ovaj projekt promocije domaćeg turizma omogućili su „BH Telecom“ i „Bosnalijek“.


Riječni žubor

Ono po čemu je Bihać najpoznatiji jeste rijeka Una. Morate je uočiti čak pri samom ulasku u grad, slapovi koji se nastavljaju u mirni, donekle misteriozni tok smaragdne rijeke kroz grad okružen zelenilom, magično djeluje na svakog posjetioca ovog grada. Stoga, kafići, restorani i hoteli neizbježno gravitiraju ka prelijepoj rijeci Uni, što omogućava svakodnevno opuštanje uz riječni žubor. Ovo je savršeno mjesto za odmor.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.