SAZNAJEMO

Sud u Sarajevu smijenio čelništvo Sindikata BiH

Imenovan privremeni upravitelj Saveza samostalnih sindikata BiH

E. Halimić / Avaz.ba

avez samostalnih sindikata BiH od februara ima dva predsjednika

Foto: Arhiv


Općinski sud u Sarajevu donio je rješenje kojim je imenovao privremenog zastupnika u Savezu samostalnih sindikata (SSS) BiH, saznaje „Dnevni avaz“. Općinski sud, tačnije sudija Firdeus Alajbegović, donio je rješenje 16. jula ove godine po tužbi koju je protiv SSSBiH pokrenulo 11 granskih sindikata.  

Granski sindikati

- Tuženom Savezu samostalnih sindikata BiH, koji nema lice ovlašteno za zastupanje, postavlja se privremeni zastupnik. Privremeni zastupnik ima u ovom postupku sva prava i dužnosti zakonskog zastupnika. Privremeni zastupnik će prava i dužnosti obavljati sve dok protivnik predlagatelja/tuženi ne postavi lice ovlašteno za zastupanje pred Sudom – navodi se u rješenju koje je potpisao sudija Alajbegović.

Podsjećamo, do tužbe je došlo zbog činjenice da Savez samostalnih sindikata trenutno ima dva predsjednika, tačnije Selvedina Šatorovića i Mevludina Bektića.

  • Bektić: Izabran za predsjednika 12. februara

    Bektić: Izabran za predsjednika 12. februara

    Foto: Arhiv


Mevludin Bektić je 12. februara ove godine na vanrednom Kongresu Saveza samostalnih sindikata BiH, koji je organiziralo 16 granskih sindikata koji su smatrali da je vanredni Kongres održan u oktobru 2018. godine u Zenici, a na kojem je za predsjednika izabran Selvedin Šatorović, bio nelegalan. 

Na kongresu koji je 12. februara održan u zgradi „Elektroprivrede BiH“ u Sarajevu bilo je prisutno 114 od ukupno 157 delegata. Dok su još dva granska sindikata stala na stranu Bektića nakon održavanja ovog kongresa. U konačnici, Bektić trenutno okuplja 18 granskih sindikata, a Šatorović četiri.

Preuzimanje prostorija

  • Šatorović: Ne priznaje rezultate kongresa

    Šatorović: Ne priznaje rezultate kongresa

    Foto: Arhiv


S druge strane, Šatorović ističe da kongres nije organiziran niti sazvan u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama BiH i Statutom Saveza samostalnih sindikata BiH.

Kako saznajemo, advokat iz Sarajeva koji je imenovan za privremenog zastupnika u ponedjeljak pokušat će ući u prostorije Saveza samostalnih sindikata BiH. Međutim, kako nam je kazao naš izvor, upitno je hoće li Šatorović dozvoliti preuzimanje prostorija i kabineta predsjednika, jer to isto prethodno nije dozvolio ni Bektiću.

Uskoro novi kongres SSSBiH

Privremeni pravni zastupnik ili upravitelj u Savezu samostalnih sindikata BiH, nakon preuzimanja dužnosti, obavezan je imenovati nova tijela SSSBiH. Osim toga, dužan je i organizirati novi kongres SSSBiH, a kako bi se na taj način riješio trenutni raskol.

Više o temi Selvedin Šatorović

SARAJEVO
Protestna šetnja zbog Zakona o radu
NA VRH

Podijeli članak na