RASTE BROJ ZARAŽENIH

Sebija Izetbegović najavila uvođenje rigoroznih mjera

O eksploziji broja zaraženih u Kantonu Sarajevo, prof. dr. Izetbegović kaže da se ne poštuju epidemiološke mjere

Avaz.ba

Sebija Izetbegović

Foto: Agencije


Morat će se uvesti mnogo restriktivnije epidemiološke mjere, jer građani ne poštuju mjere, ne nose maske i to je najopasnije. Ako poštujemo mjere, možemo se izboriti sa problemom, kaže u razgovoru za Dnevnik 2 BHRT-a prof.dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). 

Ne poštuju mjere

O eksploziji broja zaraženih u Kantonu Sarajevo, prof. dr. Izetbegović kaže da se ne poštuju epidemiološke mjere: 

- Objašnjenje ne teba tražiti daleko. Dovoljno vam je da prođete gradom i vidite da građani uopšte ne poštuju mjere, ne nose maske. Čak i oni koji nise maske, ne nose ih uglavnom propisno i da se okupljaju u velikom broju bez poštovanja fizičke distance. To je najopasnije – kaže Izetbegović.

O postojanju još nekih kritičnih tački za širenje koronavirusa, kaže:

- Pa naravno, ti koji se kreću gradom otići će kasnije kući da ili će, kao jučer, da obiđu svoje starije članove porodica pa će to što pokupe u svojim šetnjama donijeti kući. Dakle, nije bitno gdje se okupljate, opasnije je naravno u zatvorenim nego na otvorenim prostorima. Ali svakako je obavezno nošenje maski i poštivanje fizičke distance, ukoliko se radi o većem broju prisutnih.

O tome da li je neko zakazao u situaciji kada dnevno imamo više od stotinu zaraženih, prof. Izetbegović kaže:

- Pa ne znam da li je neko zakazao, ali nešto nije uredu, to je sasvim očigledno. Dakle, imati toliko novozaraženih je previše. Ako poštujemo mjere, možemo se izboriti s problemom. To što se mjere ne poštuju imamo ovo što imamo,a to nije dobro.

O eventualnom uvođenju restriktivnijih mjera, prof. Izetbegović kaže:

Četiri smrtna slučaja

- Ja mislim da će se morati uvesti mnogo restriktivnije mjere. Jer, vidjeli ste na samom početku, tamo februar-mart da su građani mnogo striktnije poštovali mjere, pa smo mi pandemiju držali pod kontrolom i bili smo jedna od najuzornijih zemalja, čak u svijetu. Svi su izražavali osobito poštovanje prema načinu na koji funkcioniramo. Međutim, u jednom trenutku, kada je došlo do gubitka bolesnika i na neki način do nekog prilično mogućeg gašenja zaraze, došlo je i do potpuno neobjašnjive relaksacije i prestanka poštivanja osnovnih mjera opreza i čuvanja. I , evo sad imamo ovo što imamo, ovo je zaista jako loše i vodi nas prema lošem scenariju.  

Sebija Izetbegović je rekla kako na Odjelu na Podhrastovima trenutno leže 64 pacijenta.

- U toku noći imali smo, nažalost, četiri smrtna slučaja, tako da su pokazatelji vrlo loši i mislim da bi se morale poduzeti mnogo striktnije mjere.

Više o temi Sebija Izetbegović

NA VRH

Podijeli članak na