KOMENTAR DANA

SDA prije života!

Zbog pogrešne odluke i procjene neki više nikad nisu dočekali da zagrle svoje najmilije

Prva dama KCUS-a Sebija Izetbegović išla je u kontru svima. Avaz

Nerma Ajnadžić

12.4.2023

Pošast zvana koronavirus svijet je bacila na koljena. Borba za goli život postala je primarna. Ne samo za svoj već za živote najbližih.

I većina nas uzdala se u se i u svoje kljuse, kako izreka kaže. Barem u onom dijelu koji je do nas – te peri ruke, te dezinficiraj i sebe i sve na sebi, sve namirnice koje doneseš, također. Drži rastojanje, zaboravi na rukovanje, ljubljenje, zagrljaje, zaboravi na bilo kakav vid fizičkog iskazivanja emocija. I tek tada smo shvatili i naučili koliko nam upravo taj zagrljaj nekad treba.

Kada smo se već razboljeli, nažalost, nije preostajalo ništa drugo nego se uzdati u ljekare i struku. Radi šta ti se kaže i šuti. Jedino kada su građani, nesnađeni u onom što ih je snašlo, skoro pa slijepo slušali i one na vlasti, debelo su se pokajali.

Neki, nažalost, i životima platili.

Zašto? Pa jer su se oni koji trebaju voditi računa o svojim ljudima, svim građanima ove lijepe nam domovine odlučili dati desetine miliona KM na kineske respiratore koji ne da ne funkcioniraju, već su potencijalno opasni za one koji su na njih priključeni. Malverzacija je otkrivena, a glavni akteri nedavno osuđeni prvostepenom presudom na ukupno 15 godina zatvora.


Nerma Ajnadžić. Avaz

No, odluka Kliničkog centra u Sarajevu da koristi te respiratore nikome ni danas nije jasna. Uprkos svim upozorenjima stručnjaka i činjenici da su drugi medicinski centri odbili priključiti „malina respiratore“, prva dama KCUS-a Sebija Izetbegović išla je u kontru svima. A sve jer su iz njene i suprugove joj SDA bili glavni naručioci uređaja iz Kine. Toliko je daleko u tome otišla da je dozvolila da se „malina respiratori“ instaliraju.

Koliko puta su ovi uređaji bili pogubni za živote pacijenata, možda nikada nećemo znati. Ali da su postojali slučajevi u kojima su ljudi imali šansu preživjeti, ali im je ta šansa oduzeta zbog nečije samovolje, sigurno je! I ko će odgovarati za te smrti?

Zbog nečije pogrešne odluke i procjene neki više nikada nisu dočekali da poljube i zagrle svoje najmilije. I to boli i to će odgovorni morati nositi na svojoj duši, ako je uopće imaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.