STOP COVID - 19

Hrvatska je uvela, a Srbija uvodi: Šta je i čemu služi korona aplikacija

Cilj aplikacije je poboljšanje epidemiološke slike, tako što će se brzo detektirati kontakti i svi ostali koji su bili izloženi koronavirusu i oni će o tome biti anonimno obaviješteni

A. Č. / Avaz.ba
04.08.2020 07:40

Aplikacijom omogućeno praćenje zaraženih

Foto: Ilustracija

Od samog početka pandemije koronavirusa koja je zahvatila svijet još prije više od pola godine radi se na njenom suzbijanju i pronalaženju najboljeg rješenja za iskorjenjivanje Covida-19.

Jedan od načina smanjenja širenja virusa jeste i mobilna aplikacija za praćenje zaraženih, kao i njihovih kontakata koja je najprije počela da funkcionira u Kini, a zatim je o njoj počelo govoriti i u drugim zemljama poput Hrvatske, Slovenije, Njemačke.

Prije 15-ak dana ova aplikacija je predstavljena u Hrvatskoj.

Aplikaciju su na konferenciji za medije predstavili ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš i predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić. 

Cilj aplikacije je poboljšanje epidemiološke slike, tako što će se brzo detektirati kontakti i svi ostali koji su bili izloženi koronavirusu i oni će o tome biti anonimno obaviješteni - rekao je na predstavljanju Beroš naglasivši da je aplikacija dobrovoljna, kibernitički sigurna i ne prikuplja nikakve privatne podatke korisnika.

  • Hrvatska uvela aplikaciju
    Hrvatska uvela aplikaciju Foto: Agencije

Na uvođenju iste aplikacije radi se i u Srbiji. To je jučer potvrdio sekretar za zdravstvo Zoran Gojković koji je rekao da je veliki broj zemalja napravio istu, te su negdje bile i veoma uspešne.

U Kini aplikacije Vičet (WeChat) i Alipej (Alipay), koje poseduju gotovo svi tamošnji vlasnici pametnih telefona, imaju posebne dodatke za novonastalu situaciju sa korona virusom i odavno se koriste.

- Navedeni dodaci izgledaju vrlo jednostavno – nakon što softveru date određene informacije, dobijete zeleni, crveni ili žuti kod - pojasnio je Nemanja Milutinović, dopisnik RTS-a iz Pekinga.

Komentari

NA VRH