DRŽAVE REZERVIRAJU CJEPIVA

Radončić za "Avaz": BiH mora hitno krenuti u bitku za vakcinu za sve svoje građane!

BiH ima opciju nabavke preko EU, ali pod određenim uvjetima

Radončić: Brzina reakcije će sigurno smanjiti broj mrtvih, ali i ubrzati ekonomski oporavak države u cjelini. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

4.8.2020

Države širom svijeta već mjesecima u punom kapacitetu i s najvišeg državnog vrha rade na rezerviranju i nabavci što većeg broja doza vakcina protiv koronavirusa i to čim ona bude dostupna na tržištu. Naučnici velikih svjetskih farmaceutskih kompanija sve su bliže cjepivu koje bi moglo zaustaviti pandemiju, a vlasti država žele se na vrijeme pobrinuti da njihovi građani dobiju što prije i što više spasonosnih doza.

Otvorena mogućnost

Za to vrijeme u Bosni i Hercegovini vlasti još nisu informirale bh. građane da su osigurale budžet niti garancije da će i naši građani blagovremeno imati pristup budućem cjepivu, otkriva „Avaz“.

Fahrudin Radončić, bivši predsjednik Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje BiH i ministar sigurnosti, u izjavi za „Avaz“ ističe da BiH mora hitno osigurati sredstva i način da što brže osigura vakcine za sve građane.

- Već određeno vrijeme u svijetu se vodi pravi nevidljivi globalni rat koja će vlada bolje zaštititi svoje građane na način da unaprijed kupi što veći broj doza vakcina za svoje građane. Uplaćuju se stotine miliona, milijarde dolara i eura i u tome prednjače vlade SAD i EU – navodi Radončić.

Također, kako ističe, i nama susjedne Srbija i Hrvatska potpuno transparentno ulaze u utrku koja znači spašavanje života.

- Zato je nedopustivo da, prvenstveno Vijeće ministara BiH, ali i entitetske vlade, na čelu s liderima SNSD-a, HDZ-a i SDA, u roku odmah ne pokrenu mehanizme za obezbjeđivanje budžeta i načina kupovine budućih vakcina u što većem broju za sve građane BiH. Brzina reakcije će sigurno smanjiti broj mrtvih, ali i ubrzati ekonomski oporavak države u cjelini – ističe on.

Iako BiH jeste nominalno postala dio Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavci sa EU, pri čemu je otvorena mogućnost i nabavke vakcine, radi se o sporazumu koji je potpisalo 37 država s više od 537 miliona ljudi.

Putem tog mehanizma moguće je nabaviti i zaštitnu opremu, respiratore, ali stvari, očito, idu sporije nego što se očekuje.

- Mehanizam zajedničke nabavke uspostavljen je s ciljem poboljšanja pripravnosti država članica za odgovor na krizne situacije, odnosno za stvaranje zaliha medicinskih protumjera prije nastanka krizne situacije. Primarni cilj nije bio da taj mehanizam bude instrument koji će se koristiti u kriznim situacijama. Trenutačne okolnosti naglašavaju važnost pripravnosti i istodobno izlažu taj mehanizam golemom pritisku – navodi se u dokumentu Evropske unije koji je „Avaz“ dobio na uvid.

Dokument EU koji definira kako će se i kome dodjeljivati vakcine: Odgovornost je na državama. Avaz

Stvaranje zaliha

Naime, čak i kada krene nabavka buduće vakcine, veliko je pitanje kojim redom će ići isporuka. U sporazumu se ističe da će se o tome odlučivati naknadno, što u velikoj mjeri BiH stavlja u tešku poziciju, s obzirom na to da ne participira u upravljačkim strukturama EU.

- U kontekstu bolesti COVID-19 primjenjuje se pregovarački postupak zbog razloga iznimne hitnosti. To znači da se potencijalni ponuditelji utvrđuju analizom tržišta i da ponudu mogu dostaviti samo pozvana trgovačka društva. Nakon prihvaćanja ponude, države članice dobivaju ukupnu količinu naručenih ili rezerviranih proizvoda. Međutim, stopa isporuke ovisi o proizvodnim kapacitetima proizvođača i primjenjivim kriterijima raspodjele. Konačnu raspodjelu raspoloživih iznosa medicinskih protumjera određuje poseban upravljački odbor – istaknuto je u stavu EU.

Dakle, nabavka će se vršiti samo za naručene ili rezervirane proizvode i to na bazi odluke upravljačkog odbora.

Ali, za to vrijeme mnoge države, među kojima prednjače one utjecajnije i bogate poput SAD ili država članica Unije već sklapaju predugovore s proizvođačima.

Velika bitka

Američka vlada će platiti 1,95 milijardi dolara za 100 miliona doza potencijalne vakcine koju razvijaju zajedno njemačka kompanija “BioNTtech” i američka kompanija “Pfizer“. Velika Britanija je rezervirala do 30 miliona doza potencijalne vakcine, sklopila je i poseban ugovor s kompanijom “Astra Zeneka” za 100 miliona doza vakcine, dok je od GSK-a i “Sanofi Pastera” naručila 60 miliona doza. “Astra Zeneka” također ima ugovor s četiri zemlje EU - Nizozemskom, Njemačkom, Francuskom i Italijom - o kupovini 400 miliona doza. Hrvatska je nedavno saopćila da je rezervirala 1,5 miliona doza cjepiva. 

BiH se nada da će dobiti dozu za 20 posto stanovništva

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH su ranije naveli da je „Bosna i Hercegovina među zemljama koje će imati jednak pristup nabavci vakcine protiv COVIDA-19 kada bude dostupna“.

- Za sve države, pa samim tim i za BiH, bit će osigurano 20 posto vakcina u odnosu na broj stanovnika – naveli su, a pozivajući se na pristupanje BiH Globalnoj alijansi za vakcine (GAVI).

Riječ je o inicijativi više od 150 država koje traže zajednički i ravnomjeran pristup vakcinama, a pod kapom UN-a.

Karamehić: Imam povjerenje u vakcine samo iz zapadne Evrope i SAD. Arhiv

Karamehić: Jedini spas

Jasenko Karamehić, jedan od najeminentnijih imunologa i stručnjaka u BiH, kazao je da je vakcina jedini realan spas.

- Ako se radi s EU, mislim da će u pitanju biti ova vakcina s Oksforda. Imam povjerenje u vakcine samo iz zapadne Evrope i SAD, jer su to ozbiljne zemlje. Moraju se proći kliničko-farmakološka ispitivanja, sva moguća, da bi dozvolili da vakcine krenu u distribuciju s najmanje nuspojava – kazao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.