OTKLONJENA OPASNOST

Stolac: Deminirano više od 46.000 kvadratnih metara

Za mještane, posebno povratnike u selo Njivice koje je najbliže ovoj lokaciji, uklanjanje minske opasnosti znači sigurnije okruženje, bavljenje stočarstvom i ispašu stoke

Akciju izveli deminerski timovi FUCZ-a. FUCZ

Avaz.ba

4.8.2020

Na području općine Stolac završen je deminerski zadatak “Njivice - Bošnjakovina” ukupne površine 46.196 m2, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Na ovom zadatku, koji je uspješno obavljen, bili su angažirani deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) iz Bihaća, Livna i Mostara.

Lokacija zahvata dio platoa Križevac i desnu padinu brda prema selu Njivice. FUCZ

Lokacija zahvata dio platoa Križevac i desnu padinu brda prema selu Njivice, a tokom proteklog rata ovo područje se nalazilo ispred borbenih položaja Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Uklanjanjem minske opasnosti sa ovog lokaliteta područje se može koristiti za ispašu stoke.

Za mještane, posebno povratnike u selo Njivice koje je najbliže ovoj lokaciji, uklanjanje minske opasnosti znači sigurnije okruženje, bavljenje stočarstvom i ispašu stoke koju u ovom selu većina uzgaja jer je to glavni izvor prihoda koji im omogućava opstanak na ovom području.

Sigurnije okruženje za mještane. FUCZ

Primopredaja zadatka je obavljena između predstavnika FUCZ i Centra za uklanjanje mina (BH MAC), dok je predstavnik općine Stolac upoznat sa obavljenim radovima i granicama deminirane površine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.