SAOPĆENJE

Granična policija BiH: Tvrdnje o nepropisnom postupanju službenika nisu tačne

U pojedinim medijima plasirane su potpuno netačne informacije, kao što su ih plasirali i pojedinci sa zlonamjernim tvrdnjama, s ciljem narušavanja ugleda Granične policije

Avaz.ba / Fena
05.08.2020 18:17

Policija postupala u skladu sa propisima

Foto: Ilustracija

Granična policija Bosne i Hercegovine saopćila je danas kako je okončan postupak provjere navoda o nepropisnom postupanju policijskih službenika GPBiH na MGP Zračna luka Banja Luka prilikom obavljanja graničnih provjera nad državljanima Ruske Federacije, te da su takvi navodi netočni.

- S obzirom na veliki medijski interes, razne spekulacije i dezinformacije pojedinih medija, u vezi s postupkom preliminarnog ispitivanja navoda o navodnom nepropisnom postupanju policijskih službenika GPBiH na MGP Zračna luka Banja Luka prilikom obavljanja graničnih provjera nad državljanima Ruske Federacije, koji su 9. aprila 2020. godine ušli u Bosnu i Hercegovinu na navedenom graničnom prijelazu, obavještavamo vas da je postupak proveden od Ureda za profesionalne standarde i unutarnju kontrolu Granične policije BiH - ističu iz GPBiH.

Predmetni postupak je, kako navode, okončan 27. jula 2020. godine, sačinjavanjem izvješća u kojem su na osnovu utvrđenih činjenica i prikupljenih dokaza, navedeni zaključci i mišljenje, prema kojima su policijski službenici Granične policije BiH postupili prema prethodnoj najavi i suglasnosti prelaska državne granice nadležnog Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U skladu s važećim propisima izvršili su granične provjere nad stranim državljanima, čiji je prelazak državne granice prethodno najavljen, iz čega proizlazi da su tvrdnje o nepropisnom ponašanju policijskih službenika netočne i da radnje policijskih službenika ne predstavljaju nedopušteno ili nedolično ponašanje i da nema osnova sumnje da su počinili bilo koju povredu službene dužnosti propisane važećim propisima.

- O navedenom postupku, dužni smo obavijestiti javnost s obzirom na to da su se u pojedinim medijima plasirale potpuno netočne informacije, kao što su ih plasirali i pojedinci sa zlonamjernim tvrdnjama, s ciljem narušavanja ugleda Granične policije BiH i sustavnog osporavanja propisnog obavljanja poslova policijskih službenika GPBiH - poručili su iz GPBiH.

NA VRH