USTIKOLINA

Akcija Medžlisa Islamske zajednice: Prikupljaju se sredstava za sanaciju jedne od najstarijih džamija u BiH

Ostaci objekta u sklopu mjesnog mezarja koji je porušen 1941. godine i nikada nije ni obnovljen otkriveni su 2018. godine

Ostaci otkriveni 2018. godine. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović /Avaz.ba

7.8.2020

Medžlis Islamske zajednice Ustikolina uradio je idejni projekt i osigurao neophodne dozvole, a u toku je izrada i glavnog projekta, te akcija prikupljanja sredstava za obnovu džamije na Cvilinu.

Ostaci objekta u sklopu mjesnog mezarja koji je porušen 1941. godine i nikada nije ni obnovljen otkriveni su 2018. godine. Prema riječima predsjednika Građevinskog odbora Edina Čengića, do sada je izgrađena “mrtva ploča” te pripremljena cigla za početak zidanja.


Građevinski odbor

- Zainteresirani građani mogu dati doprinos izgradnji džamije finansijskim sredstvima ili kupovinom građevinskog materijala. Finansijska sredstva se mogu uplatiti na račun MIZ Ustikolina: 1011-400-000-190-767 ili putem bloka predati članovima Građevinskog odbora.

Objavili smo i koje vrste i količine građevinskog materijala su potrebne, s tim da se nabavka treba vršiti isključivo uz konsultacije s Građevinskim odborom – kazao nam je Čengić.

Čengić: Dati doprinos. A. Bajramović

Džamiju s drvenom munarom pokušavaju obnoviti u izvornom obliku, jer pretpostavlja se da je riječ o možda i najstarijoj u BiH, vjerskom objektu koji je bio dio vojnog kampa osmanske vojske iz perioda prije nego što je osvojila Bosnu.

Osmanlije su, prema historijskim podacima, još od 1418. godine imale stalne vojne posade u Bosni, a jedini prirodni gaz u gornjem toku Drine, koji je mogao služiti za prelazak rijeke, bio je na Cvilinu u Ustikolini.

Kameni nišani

 Prelaske vojske osiguravale su vojne posade smještene na obje obale Drine, a u sklopu vojnog logora na Cvilinu izgrađena je i prva džamija na ovom području.

Graditelji se nadaju da su pronašli upravo njene ostatke, jer druge džamije na ovom području nema, a nekoliko kamenih nišana u mezarju pored nje spada među najstarije u ovom kraju.

Budući izgled džamije. A. Bajramović

Vojna džamija, izgrađena tridesetak godina prije nego što je osmanska vojska sultana Mehmeda Fatiha 1463. godine ušla u Bosnu, kasnije je postala džamija cvilinskog džemata.

Sve do početka Drugog svjetskog rata, kada je zapaljena zajedno s desetinama bošnjačkih kuća u ovom mjestu i ubijen veći broj stanovnika Cvilina i okoline.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.