LASTVA

Nakon 204 godine zasvijetlili kandilji na Jerkovića džamiji

Nalazi se uz samu granicu s Crnom Gorom, podignuta je 1816. godine, a obnovljena 2010. godine

Podigli su je vakif hadži Adamir i njegova supruga hadži Almina Jerković. P. MUCOVIĆ

Piše: P. Mucović / Avaz.ba

1.8.2020

Na novoizgrađenoj munari džamije „Adamir Jerković” u Lastvi prvi put su poslije 204 godine, uoči Kurban-bajrama, upaljeni kandilji. Džamija se nalazi uz samu granicu s Crnom Gorom, podignuta je 1816. godine i tokom svog postojanja tri puta je rušena, a posljednji put 1993. godine porušena je do temelja.

Dva stoljeća

Džamija u Lastvi je obnovljena 2010. godine, a podigli su je vakif hadži Adamir i njegova supruga hadži Almina Jerković. Kako džamija više od dva stoljeća nije imala munaru, njeni obnovitelji su, po prethodnom odobrenju Ministarstva prostornog uređenja RS, počeli dogradnju koja je uspješno izvedena i uoči Kurban-bajrama predata muslimanima Trebinja na upotrebu. 


Jerković: Plakali od sreće. Arhiv

Prema riječima Adamira Jerkovića, od djetinjstva je imao želju da napravi džamiju.

- Drago mi je da sam je podigao sa svojom suprugom Alminom u rodnom kraju moga oca Hasana, koji mi je pričao kako je tu naučio prvu hatmu. Govorio mi je o prijateljskim vezama sa Srbima, a ja bih htio da ova džamija bude nerazrušivi temelj novih dobrih odnosa s ovim narodom s kojim dijelimo istu sudbinu - istakao je Jerković.

Povratak ljudi

Bio je, dodao je, veoma sretan i uzbuđen kada je vidio da gore kandilji na džamiji. 

- Osjećao sam se ponosno jer sam znao da svjetla s džamije “gore” prvi put poslije 204 godine. Moja supruga Almina i brat Amir su plakali od sreće. Poseban osjećaj. Ova džamija ima veliku vrijednost za islam i povratak ljudi na svoja ognjišta - zaključio je Jerković.

Zbog korone virusa i na preporuku Rijaseta islamske zajednice ove godine nije bilo svečanosti koje su bile predviđene programom Dana trebinjskih džamija.


Političar, publicista i novinar

Adamir Jerković, rođen 22. februara 1958. godine, je bosanskohercegovački i bošnjački političar, novinar i publicista, stručnjak iz oblasti državne uprave i administracije, odnosa s javnošću i arhivske profesije.  

Bio je savjetnik prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića i autor je nekoliko knjiga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.