ISPOVIJESTI

Goraždanin Jusuf Hasković pobijedio koronu: Bio sam bez daha, kao da si u nekoj rupi, toneš, a ne možeš da izađeš

Jusuf je imao sreću da na Bajram dođe svojoj kući, još uvijek nema dovoljno snage, ali oporavlja se

Hasković: Traumatično iskustvo. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

5.8.2020

- Ostajao sam bez daha, kao da si u nekoj rupi, toneš, a ne možeš da izađeš niti ima ko da ti pomogne .

Ovako govori Goraždanin Jusuf Hasković koji do prije mjesec nije vjerovao u opasnost koja prijeti od koronavirusa. Nije koristio masku, niti je puno vodio računa o distanci.

Nekoliko dana nakon izlaska iz Klinike Podhrastovi u Sarajevu, dijeleći traumatično iskustvo sa drugima, želi ukazati da je u opasnost doveo vlastiti život i poručiti da je borba sa COVID-om 19 teža nego što mnogi mogu i zamisliti.

Najteži momenti

- Najteži momenti su mi bili kad sam došao u Podhrastove, kad su došli doktori, sestre u uniformama, maskama, a ti ne znaš ni gdje si došao, ni šta te čeka. Bojiš se, a ne znaš ni čega da se bojiš – kaže Hasković u razgovoru za „Avaz“.

Temperaturu, kao prvi simptom, 38,6 stepeni, otkrio je 9. jula. Ujutro se javio u ambulantu, uzorak upućen na analizu bio je pozitivan, a nakon nekoliko dana u kućnoj izolaciji stanje se pogoršalo.

- Imao sam tako jak kašalj da sam osjetio da povraćam svoj želudac. Kašalj je bio sve teži pa sam zvao ambulantu i ljekari su odlučili da dođu da me pregledaju. Kad je doktorica čula moj kašalj, čini mi se da je pobjegla iz sobe.

Sanitet me je odvezao u bolnicu, snimio sam pluća, CT nalaz, konstatovana mi je obostrana upala pluća. Dobio sam je u roku od nekoliko dana – priča nam Hasković.  

Zadržan je u izolaciji u Kantonalnoj bolnici u Goraždu. Nakon nepuna 24 sata stanje je bilo sve gore, već je osjećao da gubi dah, pa je prebačen u Kliniku za plućne bolesti Podhrastovi. Sedamnaest dana provedenih tamo nikada neće zaboraviti.

Tokom boravka na Podhrastovima. A. Bajramović

- Bio sam u takvom stanju da nisam mogao da odem ni do toaleta. Kad nekako i uspijem da odem i da se vratim, odmah sam morao koristiti kisik. Ostajao sam bez daha. Jednostavno, kao da si u nekoj rupi, toneš, a ne možeš da izađeš niti ima ko da ti pomogne.

Nikako ne uspijevaš da udahneš onoliko koliko ti je potrebno, nemaš dovoljno zraka, ostaješ bez snage – pokušava objasniti Hasković.

Nakon 5-6 dana korištenja kisika stanje se popravilo. Ustikoljanin koji je do Sarajeva transportovan zajedno s njim nije preživio. Kao ni federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević, kojeg je upoznao u Goraždu, te ga nekoliko puta posjećivao u njegovoj sobi.

Čuvajte život

Jusuf je imao sreću da na Bajram dođe svojoj kući. Još uvijek nema dovoljno snage, ali oporavlja se.

– Nismo vjerovali u sve ovo. Mnogo puta sam išao u grad bez maske. Sve dok to ne doživiš ponašaš se opušteno. Ko se ne nađe u sličnoj situaciji on ne može ni da povjeruje. Zato bih zamolio da ne čekaju da dođu u situaciju da izgube dah, da zraka oko njih ima, ali da im ga stalno fali, da ne mogu da učine ni najmanji napor, ne znaju ni gdje su – kaže 36-godišnji Goraždanin.

Dok jedni još uvijek ne vjeruju, drugi ne poštuju propisane mjere, a treći se nadaju da će ih virus zaobići, Jusuf ponovo upozorava.

- Čuvajte se, koristite masku, izađite iz kafića i mase, što više idite u prirodu, čuvajte svoj život, jer kad dođete u bolnicu možete da završite ili na kisiku, ili na respiratoru, a na respiratoru vaše šanse nisu velike – poručuje Hasković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.