AGONIJA

Advokat Bakir Pašić: Optužnica protiv Hasića, Husića i Harbaša je degutantna

U svojoj advokatskoj karijeri nešto gore nisam vidio, kaže Pašić

Hasić: Žrtva montiranog procesa. Avaz

Piše: E. T./ Avaz.ba

6.8.2020

Bakir Pašić, advokat iz Tuzle, zastupao je Srebreničanina Nedžada Hasića u skandaloznom procesu pred Sudom u Bijeljini pred kojim su, osim Hasića, odgovarali i Behaudin Husić i Ahmo Harbaš. Optužnica ih je teretila za ubistvo četvorice drvosječa Srba.  

Ovaj slučaj je presedan u pravnom svijetu, a Hasić, Husić i Harbaš se nakon ukidanja prvostepene presude nikada više nisu odazvali pravosudnim institucijama RS.  


Hasić: Žrtva montiranog procesa. Avaz

Do danas se skrivaju i odbijaju ići u taj bh. entitet. Harbaš se uspio domoći Švicarske.

Advokat Pašić se jučer u razgovoru za “Dnevni avaz” nakon 25 godina prisjetio detalja, kako je kazao, skandaloznog procesa.  


Glavni cilj

- Nama je, kao odbrani, bio cilj samo da ih izvučemo iz pritvora, jer su grozne stvari proživljavali. Neljudski je čak i govoriti na što su ih tjerali kako bi priznali i potpisali te izjave – kazao je Pašić.

Pojasnio je da su on i advokat Mensur Radončić zastupali Hasića do trenutka kada je prvostepena presuda srebreničkom trojcu od po 20 godina zatvora ukinuta.  


Pašić: Cilj je bio izvući ih iz zatvora. Avaz

- Tada su oni bili na području Federacije BiH, i Sud je pokrenuo ponovljeni proces. Mi smo nekoliko puta išli, ali naši branjenici su odbijali da se pojave pred njihovim sudom. Nakon toga je Sud prestao i nama slati pozive. Nismo se čuli s njima više od 20 godina – kaže Pašić.

Tegobe i muke

Otkriva nam da je bijeljinski sud Srebreničanima dodijelio advokata po službenoj dužnosti i da je proces priveo kraju tako što ih je ponovo osudio na zatvorske kazne.

- Tako sam ja dobio informacije. Svjestan sam njihovih tegoba i muke. Oni se ne smiju nigdje kretati. Harbaš je u Švicarskoj bio hapšen prije nekoliko godina, ali ga nisu izručili – rekao je Pašić te dodao da optužnica nije imala nikakvog smisla.  

Niko se ne obazire

Ni nakon 20 godina niko od vodećih bošnjačkih političara se ni ne obazire na tešku sudbinu trojice Srebreničana. Oni i njihove familije i dalje žive u strahu od nepravde, iščekujući pravnu pomoć i da predmet konačno preuzmu Tužilaštvo i Sud BiH.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.