ZAMJENIK MINISTRA PROMETA

Branković za "Avaz": Izgradnja autoputa održat će ekonomski agregat BiH

Prave razmjere krize još nismo sagledali, jer čekamo sve podatke, očigledno je da je oblast zračnog saobraćaja najpogođenija, kaže Branković

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

Branković: Napraviti objektivnu procjenu

Foto: Agencije


Nedžad Branković, zamjenik ministra prometa i komunikacija BiH, u razgovoru za „Dnevni avaz“ kazao je da su posljedice koronavirusa na transportnu infrastrukturu BiH velike, ali da još čekaju na prave podatke nižih nivoa vlasti.

Poslali upite

Branković kaže da je pandemija uveliko utjecala i na izgradnju saobraćajne infrastrukture i pružanje saobraćanih usluga, prijevoza putnika i roba.

- Prave razmjere još nismo sagledali, mada je Ministarstvo prometa poslalo upute svim nivoima vlasti da nam dostave svoje procjene utjecaja korone na transportni sistem i transportnu infrastrukturu – kaže Branković.

  • Branković: Napraviti objektivnu procjenu

    Branković: Napraviti objektivnu procjenu

    Foto: Agencije


Mišljenja je da će entitetska ministarstva i ostale institucije, u sektoru komunikacija, zračnog, vodnog, cestovnog i željezničkog saobraćaja poslati sve podatke.

- Tek nakon toga mi možemo napraviti jednu objektivnu procjenu o konačnom utjecaju kako bismo vidjeli kako dalje upravljati saobraćajnom politikom – tvrdi on.

Intenziteti udara

Pojasnio nam je da su različiti intenziteti udara na oblasti saobraćajne djelatnosti, zbog čega su potrebni oficijelni podaci.

- Očigledno je oblast zračnog saobraćaja najpogođenija, zatim u dijelu prijevoza putnika i roba. Kada je u pitanju gradnja Koridora 5C, tu vidim jednu dobru dinamiku. Naša su očekivanje da će „Autoceste“ odgovoriti svom dijelu javnog zadatka, a to je da osigurana sredstva što intenzivnije investiraju i tako održimo ekonomski agregat i GDP - kaže Branković.

Hoće li biti premijer Federacije

Branković je govorio i o sve češćim špekulacijama da bi opet mogao biti premijer FBiH, umjesto Fadila Novalića.

- To je samo kategorija špekulacija, a moj princip je da nikada ne radim posao ponovo koji sam jedanput radio. Dakle, bio sam premijer, Novalić dobro sada radi i to su samo špekulacije – kaže Branković.

NA VRH