S VLAŠIČKIM PASTIRIMA

Vidiš ono brdo? E ono brdo nijedan virus ne može prijeći!

Ne možeš insanu dogovoriti, a ne da usmjeriš 300 hajvana, kaže pastir Ramo Rubanović

Piše: E. Trako/ Avaz.ba

Ramo sa suprugom: Sve stekli zajedno

Foto: E. Trako


Posao pastira od najstarijih dana jedan je od najčasnijih. Da nije jednostavan, zna se, ne treba na to puno trošiti riječi. 

- Imaš ti insana, ne možeš mu dogovoriti, a kamoli tristo hajvana da usmjeriš u suru - u jednoj rečenici sve objasni Ramo Rubanović zvani Brico, najpoznatiji pastir na Vlašiću

Mnogo stekao

Reporter “Dnevnog avaza” posjetio je ovu planinu. Dok u Sarajevu i ostalim urbanim sredinama iz dana u dan raste broj zaraženih koronavirusom, Ramo o tome čuje samo na tranzistoru. Mnogo ga to, kaže, ne dotiče, a i ne zanima.

- Vidiš ono brdo? E ono brdo nijedan virus ne može prijeći - govori smješkajući se.

Kaže kako je sa suprugom, a kasnije i djecom, stekao mnogo.

- Imamo 300 ovaca. Imamo zemlju, kuće, vozila. Sve od stočarstva. Ko hoće raditi, ne može ostati siromah. Ja nikada neću biti gazda, ali neću biti ne bez krova nad glavom. Radim koliko mi treba. Malo je sada manje Arapa, turista. Oni su ovdje bogatstvo ostavili - prostom logikom i životnom filozofijom objašnjava svoj put Ramo Rubanović.

Kilogram ovčijeg sira ne prodaje po istoj cijeni Bosancima i strancima.

- 15 je i za jedne i za druge. Samo za strance u eurima - mudro zbori ovčar Ramo.

Kod njega za sve ima bujruma.

  • Pastir s ovcama na Vlašiću

    Pastir s ovcama na Vlašiću

    Foto: E. Trako


Lijek za vukove

- Ja čovjeka dočekam s ovčijim sirom, malo paradajza i vrućom pogačom. Više i bolje nemam, imam šta imam. Ovaj posao je častan, ali neće ljudi da ga rade. Omladina pogotovo. Ali ja kad bih 50 maraka davao dnevnicu, ne mogu naći ovčara - dodaje na kraju pomalo ogorčen Ramo Rubanović. 

Ostavljamo ga jer su stigli gosti. Kupuju sir. Ramin komšija i kolega pastir Emsad Fuško tjera dvadesetak ovaca na pojilište.

- Imam još, ali su na drugoj strani. Ovnove sam odvojio jer ima ovaca koje se trebaju ojanjiti. Može se živjeti od ovog posla - kaže Fuško.

Ima li vukova?

- Ima, ali ima i za njih lijeka - govori Fuško i pokazuje nam dva autohtona psa ovčara.

Ima domaćih turista

Blizu imanja pastira Rame Rubanovića sreli smo turiste iz Banovića. Dževad i Refka Bajrić te Nevres i Merisa Klepić. Almir Kapetanović i Muhamed Alić su im domaćini.

- Došli smo i ostajemo tu za vikend - kažu nam.

Više o temi

NA VRH

Komentari