MOSTARSKI SPORAZUM 2020.

SDP i NS zajedno u Mostaru: Želimo jedinstven grad

Lokalni izbori u Mostaru ove godine po prvi put će biti održani nakon 2008.

Piše: D. H. - M.Sm. /Avaz.ba

12.8.2020

Danas su u Mostaru stranke Bh. bloka koji čine SDP i Naša stranka potpisale su Mostarski sporazuma 2020 koji pored dogovora o zajedničkom izlasku na lokalne izbore uključuje i program koji će ove stranke ponuditi za Mostar. Iz SDP-a i Naše stranke ističu da vrata za ulazak u koaliciji ostaju otvorena i za druge stranke koje dijele njihov vrijednosti i borbu za dobrobit građana Mostara. 

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović u izjavi za medije istakao je da je ovo incijalni sporazum te da SDP i Naša stranke građanima namjeravaju ponuditi konkretne i provodive projekte.

- Naradno da postoji jedna ideološka stvar u svemu ovome, mi ne vjerujemo u Mostar kakav je bio do sada, Mostar kakav je oktroisan izbornim principima. Mi vjerujemo u Mostar kao jedan grad, u kojem žive različite nacionalne grupe, i uvijek su živjele, ali jedan grad u kojem su građani prije svega građani pa tek onda ostalo". 

Peđa Kojović je također naveo da je ovo veliku dan za Mostar i pozvao građane da sebi postave pitanje ko je kriv što u Mostaru 12 godina nije bilo izbora.



Iz BH bloka ističu da Mostar mora biti jedistven. M. Smajkić/Avaz.ba

Ne pristaju na politiku SDA

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je kako će ova stranka na izbore izaći u cijelom u Mostaru i da njih, za razliku od nacionalnih stranaka, ne zanima da vladaju samo jednim dijelom grada. Nikšić se osvrnuo i na optužbe koje su se pojavile da zbog odbijanja SDP-a i NS-a da pristupe jedinstvenoj listi probosanskih stranaka, zapravo direktno pomažu HDZ-u BiH i olakšavaju ovoj stranci da ima dominaciju u Mostaru.

- Mi ne pristajemo na politiku SDA dovođenja pred svršen čin. Oni izaberu kadrove, naprave katastrofalan sporazum i ako ne pristajete na taj sporazum, vi ste protiv Mostara.

Nikšić tvrdi da bi u slučaju da su pristali na sporazum sa SDA, jedina lagodnu poziciju u tome bi imala ta stranka, dok bi SDP i NS bile marginalizovane i komromitovane.

- Nama su protivnici nacionalne stranka, vladajuće orijentacije, koje su nas dovele do ovde. Besmislena je priča kako su jedni loši a drugi dobri. A što su onda stalno zajedno, upitao je Nikšić.

Lokalni izbori u Mostaru ove godine po prvi put će biti održani nakon 2008. Iz Naše stranke navode da se ova činjenica ponajviše može zahvaliti njihovoh potpredsjednici Irmi Baraliji, odnosno presudi koju je donio Evropsku sud za ljudska prava po njenoj tužbi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.