KORONAVIRUS

Danas odluka: Hoće li pojeftiniti PCR testovi u FBiH

U Republici Srpskoj testovi od jučer koštaju 150 KM

Prema uzoru na zemlje u okruženju, i BiH tražila nižu cijenu PCR testova. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

14.8.2020

Pomama za komercijalnim testiranjima ne jenjava, s obzirom na to da je još vrijeme godišnjih odmora i ljetovanja, a većina zemalja ne dozvoljava prelazak svoje granice bez PCR testa na koronavirus. Ima i onih, poput Crne Gore, koje prihvataju serološka testiranja, koja su jeftinija varijanta.

Mandić: Podnio zahtjev. Arhiv

Nadležna institucija

Od jučer u Republici Srpskoj cijene PCR testova u komercijalne svrhe iznose 150 KM. Ministar zdravstva Federacije Vjekoslav Mandić zatražio je od Fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH da se revidiraju cijene. Ovo je za “Avaz” potvrdio portparol Federalnog ministarstva zdravstva FBiH Zlatan Perišić. 


- Federalno ministarstvo zdravstva danas je (jučer, op. a) zatražilo od Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije, koje je utvrdilo cijenu PCR testiranja polovinom maja u iznosu od 215 KM, da razmotre redefiniranje cijene i njeno smanjenje, po uzoru na zemlje u okruženju. Koliko znamo, Zavod će sutra (danas, op. a.), kao nadležna institucija koja utvrđuje cijenu u skladu sa zakonom i metodologijom, razmotriti taj zahtjev i donijeti odluku - kazao je Perišić.

Dodaje da se eventualna nova cijena ne može prejudicirati.

Perišić: Razmotriti cijenu. Arhiv

Brojni faktori

- Zavod zdravstvenog osiguranja, kao što je prvi put utvrdio cijenu, tako će i drugi put. Ne mogu predvidjeti kakva će odluka biti. Tražili smo da se razmotri sadašnja cijena. I nabavka testova zavisi od brojnih faktora. I druge zemlje su snizile cijenu - istakao je Perišić. 

Ovo je obradovalo građane BiH koji još nisu, a planiraju negdje izvan BiH na ljetovanje, pa čak i u susjednu Hrvatsku, koja za naše građane ne dozvoljava dolazak bez negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 sati.

Inače, nadležni su nedavno najavili da će u FBiH biti uključene i privatne laboratorije za PCR testiranje. Prema podacima Federalnog ministarstva zdravstva, već su se prijavile četiri laboratorije za proces verifikacije, tri iz Sarajeva i jedna iz Tuzle.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.