SAZNAJEMO

Šta je Varheljijev plan za zapadni Balkan

Iz Evropske komisije kažu da je 12,6 milijardi eura predviđenih za instrument pretpristupne pomoći III vrlo značajan paket

Varhelji: Ključne reforme za BiH. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

14.8.2020

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) najavio je da će Evropska komisija najesen predstaviti ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan.


Približiti partnere

“Dnevni avaz” otkriva detalje ovog plana koji bi trebao ubrzati rast ekonomije i stvoriti nova radna mjesta u regionu, što predstavlja i dio napora za oporavak od pandemije. 

- Iznos od 12,6 milijardi eura predviđenih za instrument pretpristupne pomoći III vrlo je značajan paket. Ovaj iznos očito će nam omogućiti da predstavimo značajan ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan kako bi se pojačale veze u oblasti energetike, saobraćaja, zelene agende, kao i uključenje regiona u digitalni program EU i podupiranje reformskih napora koji će Evropskoj uniji približiti naše partnere sa zapadnog Balkana - kazao nam je dobro obaviješteni izvor iz Evropske komisije.

Kako saznajemo, Brisel konstantno radi na ekonomskom i investicionom planu i za sada sve ide kako je i planirano i u roku, tako da se i dalje očekuje njegovo objavljivanje najesen.

Politički kriteriji

- Cilj nam je podržati dugoročni ekonomski oporavak i približili regiju Evropskoj uniji. Plan će se fokusirati na ključna područja poput povezanosti, posebno u saobraćaju i energetici, zelenoj tranziciji i digitalnoj transformaciji. Ovaj bi plan trebao donijeti rast i radna mjesta u regiji, što je, također, dio naših zajedničkih napora za oporavak nakon pandemije koronavirusa - rečeno nam je iz Evropske komisije.

Od BiH se prije svega očekuje donošenje socioekonomskih reformi u okviru 14 prioriteta koje je Evropska komisija odredila za našu državu za dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Kako je Varhelji rekao u nedavnom intervjuu za naš list, ovi prioriteti čine sveobuhvatni plan za duboke reforme u svim političkim kriterijima za članstvo u EU.

- Najesen ćemo izvještavati o provedbi ključnih prioriteta u narednom paketu proširenja - kazao je tada Varhelji.

EU podržava BiH

Varhelji je u više navrata istakao kako se EU zalaže za BiH i u borbi protiv koronavirusa te da će nastaviti pružati svoju podršku. Tu svakako spada i ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan, koji skoro svi željno iščekuju. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.