REAKCIJE

Tabaković: Ovo mogu pjevati samo fašisti i umno bolesne osobe

To pokazuje da iz svih loših stvari u Srebrenici stoji crkva jer se to dešava na vjerske blagdane u porti crkve i ne može niko sada kazati da lokalni sveštenik ne stoji iza takvih stvari, rekao je Tabaković

Tabaković: Nismo blizu ni "m" od "mira". Arhiv

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

19.8.2020

U Srebrenici, gradu u kojem je prije 25 godina počinjen genocid ponovo su se orile četničke pjesme, tačnije zloćudni stihovi "Ne volim te Alija, zato što si balija".

Kandidat za načelnika Srebrenice, kojeg su podržale probosanske stranke, Alija Tabaković rekao je za "Avaz" da se ta pjesma pušta pred crkvom, po ko zna koji put, i to na vjerski praznik.

- To pokazuje da iz svih loših stvari u Srebrenici stoji crkva jer se to dešava na vjerske blagdane u porti crkve i ne može niko sada kazati da lokalni sveštenik ne stoji iza takvih stvari. Ukoliko bi se identična situacija desila u dvorištu džamije ili u vlasništvu Islamske zajednice ne može niko kazati da lokalni imam nije odgovoran. Tako isto u crkvi - rekao je Tabaković.

Istovremeno, kada se poziva na izgradnju spomenika mira "Ruka u ruci" u centru Srebrenice, a pjevaju se takve četničke, fašističke pjesme pred crkvom, Tabaković smatra da nismo blizu ni "m" od "mira".

- Svi koji podržavaju ovakve stvari, kao što se danas dešavaju, znači da to nema nikave veze sa vjerom, ni sa praznikom. Ovo ima veze samo sa fašizmom, sa nacionalizmom i to nikome neće donijeti dobro. Nažalost, takve stvari ne dijele ništa od onih koje su se dešavale u genocidu jer pjevati takve pjesme, svaki dan, mogu samo umno bolesne osobe - smatra Tabaković.

Na pitanje da li smatra da će se neke promjene desiti u Srebrenci, Tabaković je izričit da se će se ovakve stvari još dugo dešavati.

- Srpska pravoslacna crkva u ratu i danas se nimalo ne razlikuje jer stalno imamo ovakve i slične pjesme koje se puštaju i pjevaju na vjerske praznike i to u gradu u kojem je počinjen genocid. Srpska pravoslavna crkva stoji iza ideologije četništva, ratnih zločina i zločinaca - zaključio je Tabaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.