REAKCIJE

Roditelji iz KS koji su za online nastavu: Hvala ministru Kriviću što je uvažio naše argumente

Mi imamo svoje predstavnike u Vijeću roditelja, međutim Vijeće nije artikulisalo naše zahtjeve, oni se bave nekakvim populističkim saopćenjima, poručuju

Peticiju za nastavak online školovanja potpisalo je skoro 900 roditelja. Ilustracija

Piše: A. J. / Avaz.ba

20.8.2020

U vezi sa odlukom o početku školske 2020/2021. godine u KS roditelji koji su pokrenuli peticiju za online nastavu navode da je peticija bila veoma uspješna i da je postignut cilj.

- Uvažen je naš zahtjev i usvojen nama prihvatljiv modalitet. Peticija nam daje kredibilitet jer iza nje stoji veliki broj roditelja KS i daje nam snagu da istrajemo u našim zahtjevima. Ovom peticijom poručujemo svima da se bez nas neće krojiti sudbina naše djece, te da nema te cijene koju nismo spremni platiti u cilju zaštite naše djece.

Zahvaljujemo se ministru Kriviću koji je našao za shodno da sasluša i uvaži naše argumentovane zahtjeve. Drago nam je da prvi čovjek u sistemu obrazovanja KS razuman, da uvažava argumente i ima senzibilitet prema svim građanima kantona, te da nije nasjeo na stavove nekih članova komisije koji učestvuju u odlučivanju, a  koji nemaju senzibilitet za ovu kategoriju roditelja - navodi predstavnik ovih roditelja u dopisu "Avazu".

U slučaju da nije udovoljeno njihovim zahtjevima, napominju da su imali spremnu i drugu varijantu, a to je da se obrate poslanicima Skupštine KS i zatraže njihovu podršku.

- U krajnjoj konsekvenci bojkotovali bismo nastavu i veliki broj djece ne bi bio upisan u školu. Veoma smo sretni što nije došlo do tog scenarija - navode.  

Za dva dana peticiju za nastavak online školovanja potpisalo je skoro 900 roditelja. Roditelji su, kako ističu, pokazali da im je itekako bitno ovo pitanje, te da neće dopustiti da im neke komisije ili bilo ko drugi kroji sudbinu njihove djece.

- Možete misliti o sudbini naše djece odlučivala je neka komisija, provedena je sumnjiva formalna anketa u kojoj nije učestvovao veliki broj roditelja. Oni su praktično pokušali donijeti odluku o sudbini naše djece na način da nas ništa ne pitaju i da o tome odlučuju drugi. Mi smo prozreli tu igru, neće proći. Nikakva odluka više neće proći bez nas. Mi imamo svoje predstavnike u Vijeću roditelja, međutim Vijeće nije artikulisalo naše zahtjeve, oni se bave nekakvim populističkim saopćenjima, predlaganjem procedura, pravila i formalnosti. U ambijentu gdje je pitanje morala, struke i odgovornosti apsurd, a propisane procedure mrtvo slovo na papiru, aktivnosti i stavovi Vijeća roditelja KS su za nas beskorisni, čak  kontraproduktivni, jer vode relativiziranju ovako krupnog pitanja i otvaraju mogućnosti za donošenje odluka kako to nekom odgovara. Zbog toga Vijeće roditelja KS nema našu podršku ni kredibilitet da učestvuje u bilo kakvim aktivnostima po ovom pitanju bez naših predstavnika - ističu u pismu ovi roditelji.


Nemaju ništa protiv da oni koji to žele pošalju svoju djecu u školske klupe. Ilustracija

Prihvatljivim smatraju i druge modalitete koji podrazumjevaju da djeca ne idu u školske klupe, kao naprimjer da ime se šalju elektronski materijali, a da gradivo odgovaraju na kraju mjeseca ili na kraju polugodišta.


- Pozivanje na argumente da djeca na online nastavi neće ništa naučiti te da se neće socijalizirati ukoliko se ne vrate u školske klupe je apsurdno. Časovi će trajati efektivno 25 minuta, u ambijentu gdje će učitelji predavati pod stresom, noseći masku i morati više pažnje posvećivati zdravstvenim i sigurnosnim aspektima razreda. Za tih 25 minuta provedenih na času djeca neće ništa više naučiti nego na online nastavi. Nadalje, u takvom ambijentu gdje je fokus na distanci između djece pitanje socijalizacije je besmisleno - napominju.


Iako smatraju da je online nastava u ovako složenim uslovima najbolje rješenje, nemaju ništa protiv da oni koji to žele pošalju svoju djecu u školske klupe.


- S obzirom da nismo u mogućnosti da prema nadležnim artikulišemo naše stavove posredstvom Vijeća roditelja, molimo ministra Krivića da dopusti učešće naših predstavnika u radu komisije koja se bavi ovim pitanjima. Na taj način bi izbjegli javno polemisanje, a na što smo primorani jer jedino tako možemo iznijeti naše stavove - navode roditelji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.