ODLUKE

BiH odredila mjere protjerivanja za 46 migranata, državljana Turske, Pakistana, Bangladeša

U protekloj sedmici otkrivena osoba koja predstavlja prijetnju, a koja je locirana od strane službenika Službe za poslove sa strancima

Jednom broju migranata određene su mjere stavljanja pod nadzor u Imigracioni centar. Anadolija

Avaz.ba / Anadolija

20.8.2020

Služba za poslove sa strancima BiH provodi pojačane aktivnosti kontrole i kretanja stranaca u cilju sprečavanja ilegalnih migracija, prenosi Anadolija.

Pojačane aktivnosti dovele su do toga da je u protekloj sedmici otkrivena osoba koja predstavlja prijetnju, a koja je locirana od strane službenika Službe za poslove sa strancima. Radi se o državljaninu Crne Gore, inicijala R. V. kojem je od strane Službe za poslove sa strancima izrečena mjera protjerivanja sa zabranom ulaska i boravka ne teritoriji BiH u periodu od tri godine, zbog toga što lice predstavlja prijetnju javnom redu i sigurnosti Bosne i Hercegovine, saopćila je Služba za poslove sa strancima BiH.

Državljaninu Crne Gore određena je mjera i stavljanja pod nadzor smještajem u Imigracioni centar, te je lice udaljeno s teritorije Bosne i Hercegovine.

Na području Tuzlanskog Kantona, Služba za poslove sa strancima je uz asistenciju PU Kalesije radila na pronalasku ilegalnih migranata i identifikovanju sigurnosno interesantnih lica u cilju suzbijanja krijumčarenja ilegalnih migranata.

Navedene aktivnosti rezultirale su izricanjem mjera protjerivanja za 46 migranta, od kojih za sedam zbog toga što su zatečeni u ilegalnom prelasku granice, a ostalim iz razloga što su ilegalno boravili na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Jednom broju migranata određene su mjere stavljanja pod nadzor u Imigracioni centar, dok je ostalim određena blaža mjera stavljanja pod nadzor ograničenjem kretanja na određeno mjesto.


Jednom broju migranata određene su mjere stavljanja pod nadzor u Imigracioni centar. Anadolija


Važno je naglasiti, kako je saopćeno, da od ukupno 46 migranta kojima su izrečene mjere protjerivanja, samo četiri lica posjeduju dokaz o identitetu, radi se o državljanima Turske, dok su ostale osobe bez identifikacionih dokumenata, te po njihovim vlastitim izjavama radi se o državljanima Pakistana, Bangladeša i Afganistana.


Za osobe koje ne posjeduju dokaz o identitetu, Služba za poslove sa strancima je pokrenula postupak utvrđivanja identiteta preko nadležnih tijela u cilju udaljenja predmetnih lica s teritorije Bosne i Hercegovine.


Predmetom rada Službe za poslove sa strancima od početka godine do danas ukupno je bilo 10.277 osoba, te su izrečene 674 mjere protjerivanja. Samo u protekloj sedmici, predmetom rada bilo je 586 osoba.

U postupku registracije migranata, Služba za poslove sa strancima uzima biometrijske podatke, te prikuplja druge relevantne dokaze nastojeći utvrditi identitet migranata, te navedene podatke razmjenjuje s partnerskim sigurnosnim agencijama u cilju zaštite sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Služba će i u narednom periodu kontinuirano preduzimati sve neophodne operativne aktivnosti prema svim stranim državljanima koji na bilo koji način mogu predstavljati prijetnju sigurnosnom sistemu Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.