SKUPŠTINA KS

Gavrankapetanović: Građanima poručujemo da imaju ljekare na koje mogu računati

Ne postoji ama baš nikakav rat između Opće bolnice i KCUS-a, jer mi ljekari, profesionalci nećemo nikad dozvoliti nikakav sukob te vrste, kazao je Gavrankapetanović odgovarajući na pitanja zastupnika

Gavrankapetanović: Imamo kvalitetan kadar. Printscreen

Piše: A. Č. / Avaz.ba

20.8.2020

U nastavku sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" rekao je da je ova zdravstvena ustanova otvorena za pacijente sedam dana u sedmici, tokom 24 sata.

- Imamo 315 kreveta i prema standardima spadamo u skupinu malih bolnica. Imali smo 937 prijema i za ovo vrijeme smo tri puta više pacijenata primili i liječili. U ovom periodu je liječeno i nekoliko djece. Trenutno imamo dvoje djece koje tretiramo. Prema ranijem dogovoru djeca i trudnice su upućivani u Opću bolnicu, a odrasli pacijenti u KCUS. Dosta dobrih stvari pokazalo se u preteklom periodu, a bilo je i razočaravajućih. Dio pacijenata koje mi operiramo su bili u teškom stanju - rekao je Gavrankapetanović.

Istaknuo je da bolnica ima dobru frekvencu prijema izliječenih i otpuštenih pacijenata, te da su zaposlena još 43 nova zdravstvena radnika. 

- Ovaj veliki posao koji je urađen na uštrb naprezanja, ali i entuzijazam koji su uposlenici pokazali je ohrabrujući. To je ujedno i poruka građanima da imaju ljekare na koje mogu računati te da imaju kvalitetan kadar. Od 18. jula desilo se jedno potpuno otvaranje bolnice i to je dosta dobro prošlo. Imali smo par slučajeva da su radnici oboljeli. Ono što smo pružili građanima Sarajeva u ovom posljednjem period je zapanjujuće. Ljekari koji su prebolovali koronu su jedva čekali da se vrate i nastave pomagati građanima - rekao je Gavrankapetanović.


Gavrankapetanović: Imamo kvalitetan kadar. Printscreen

Što se tiče izolatorija, Gavrankapetanović smatra da je to trenutno jedno od najvažnijih pitanja koje treba riješiti. 

- To je zgrada koja je kvalitetno rađena. Naša vizija je da naš izolatorij bude mjesto gdje bi formirali respiratornu jedinici i tu bi se liječili srednje teški pacijenti. Time bi dali značajan doprinos gradu. Već u ponedjeljak bi se moglo krenuti sa radovima. Važno nam je, obzirom da je taj prostor dodijeljen Zavodu za javno zdravstvo, da se dodijeli Općoj bolnici kako bi se ubrzao proces. Prema procjeni, mislim da bi se za 100 dana mogao završtiti prvi dio. U drugoj fazi gdje bi se kompletirali radovi, procjenjuemo da je to najvažniji građevinski projekt u gradu - rekao je Gavrankapetanović.

Najvažnije je, kako kaže Gavrankapetanović, jeste da sačuvaju kadrove.

- Ne postoji ama baš nikakav rat između Opće bolnice i KCUS-a, jer mi ljekari, profesionalci nećemo nikad dozvoliti nikakav sukob te vrste. Volim reći da na KCUS-u rade naša braća i sestre i mi radimo zajendo i stalno imamo međusobne kontakte - rekao je Gavrankapetanović odgovarajući na pitanja zastupnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.