UZ ŠETALIŠTE U SREBRENICI

Sve podsjeća na stara dobra vremena: Opet se širi miris ljekovitih voda, kafe i pečenja

Privlačno mjesto za mještane, ali i posjetioce, koji ovdje ostanu po nekoliko sati

Na lijepo uređenom šetalištu postavljen je montažni objekt. S. Smajlović

Piše: S. Smajlović / Avaz.ba

21.8.2020

Nakon što su prije tri godine Općina Srebrenica i UNDP izdvojili sredstva za uređenje šetališta od grada do izvora ljekovite vode Crni Guber, a radnici JKP „Polet“ regulirali korito rijeke Guber i uredili park, ova destinacija postala je privlačna za mještane, ali i posjetioce ovdašnjih ljekovitih izvora.

Stara vremena

Na lijepo uređenom šetalištu postavljen je montažni objekt, koji je Općina ustupila Mladenu Lazareviću, gdje je otvorio restoran. Zahvaljujući tome, u posljednje dvije godine nakon tri decenije, osim mirisa ljekovitih voda Gubera, širi se i miris kafe i pečenja i sve podsjeća na stara dobra vremena. 

Lazarević je otvorio restoran. S. Smajlović

- Za proširenje ustupljenog objekta i drugu opremu uložio sam oko 20.000 maraka. Zadovoljan sam posjetom gostiju, koji nakon obilaska izvora Crnog Gubera svrate, ručaju, popiju piće i na ovom lokalitetu čistog zraka, mirisa ljekovite vode i borove šume ostanu po nekoliko sati, a neki provedu i cijeli dan - kaže Lazarević.

Turistička destinacija

Kako kaže, zbog dobre posjete, očekuje odobrenje za postavljanje nekoliko bungalova za duži boravak gostiju i bar u sezoni zaposliti još nekoliko radnika. Planira osposobiti objekt i za rad u zimskom periodu, jer je šetalište Gubera najbliža gradska turistička destinacija. 

Prva naučna istraživanja mineralnih izvora na području srebreničke općine izvršena su 1886. godine. Tada su bečki istraživači zabilježili postojanje 48 mineralnih izvora. Krajem 19. stoljeća austrougarska firma „Henrik Mattoni“ izvršila je kaptažu i počela s eksploatacijom i flaširanjem vode kao lijeka za anemiju, koja se izvozila u Ameriku, Australiju, Japan i druge zemlje svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.