U UKC TUZLA

Djevojčica Nadin nastavlja svoju borbu: Radila nalaze da bi u oktobru opet išla u Tursku na liječenje

Sada je radila ulutrazvuk jetre, da ljekari vide je li se šta promijenilo od biopsije, da nije, ne daj Bože, krenula veća ciroza, kaže njena majka Amina

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

21.8.2020

Djevojčica Nadin Smajlović, čiji je slučaj digao skoro čitavu BiH na noge, danas je u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla radila pretrage kako bi u oktobru nastavila liječenje u Turskoj.

Nadin jeste pobijedila tuberkulozu, ali su pred njom nove borbe. Ova djevojčica ima tercijarnu dijagnozu, njeno zdravstveno stanje prate ljekari Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš". Ali, kako nam kaže njena majka Amina, to je sekundarni nivo zdravstvene ustanove.

- Oni nemaju endokrinologa, koji je jako bitan za Nadin, i gastoenterologa. Jutros smo obavili pregled na Tuzli, gdje je primila načelnica odjeljenja za pedijatriju Lejla Osmančević, koja je u Nadininom timu ljekara, a koji trebaju za dalje izmještanje u oktobru u Tursku. Znate da Nadin ima autoimuni hepatitis koji je doveo do ciroze jetre, hashimoto. A u Tuzli je primio profesor Vahid Jusufović, kojem smo se zahvalili. A želimo da se zahvalimo i doktorici Osmančević - kazala je Amina Smajlović.



Nadin Smajlović s roditeljima i ljekarima UKC Tuzla - Avaz
Nadin Smajlović s roditeljima i ljekarima UKC Tuzla - Avaz
Nadin Smajlović s roditeljima i ljekarima UKC Tuzla - Avaz
Nadin Smajlović s roditeljima i ljekarima UKC Tuzla - Avaz
Nadin Smajlović s roditeljima i ljekarima UKC Tuzla - Avaz
+1

Čitava porodica Smajlović hrabro se bori sa svim nedaća. A u svom Sarajevu nisu mogli raditi preglede jer im je to zabranjeno na Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo.

- Sada je radila ulutrazvuk jetre, da ljekari vide je li se šta promijenilo od biopsije, da nije, ne daj Bože, krenula veća ciroza. Uglavnom ona mora biti na tretmanu tercijalnog nivoa. Zamislite kako je nama, tokom pandemije koronavirusa i svega toga... Živimo u gradu gdje imamo bolnicu koja je tercijalni nivo, a primorani smo da idemo u drugi kanton u UKC Tuzla - kaže Amina.

Nadin će u Turskoj raditi endoskopiju kako bi se vidjelo da li djeluju kostikosteroidi na rast kostiju, ali da se ljekari uvjere da nema ništa na crijevima.

- To je jedan kompleksan slučaj. Mora voditi računa i o žučnim vodovima, da ih nije jetra poremetila. Dolazi i pubertet, to je hod po žici. Nadin je djevojčica koja treba da izraste sutra u zdravu djevojku te se o svemu mora voditi računa - zaključuje Amina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.