NA LICU MJESTA

Bošnjaci Kozarca: Ne damo svoja ognjišta! 

 Trasa autoputa Banja Luka - Prijedor trebala bi proći kroz Kozarac, i to po samoj sredini - U mjestu Hrnići trebalo bi biti srušeno ukupno 97 kuća

Mještani su ogorčeni i traže odgovor. E. Trako

Piše: E. Trako

22.8.2020

Trasa autoputa Banja Luka - Prijedor trebala bi proći kroz Kozarac, i to po samoj sredini ove nekadašnje općine, dijeleći hiljade dunuma plodne zemlje na dva dijela. 

Prema postojećoj trasi, za koju su mještani u mjestu Hrnići saznali tek u martu, trebalo bi biti srušeno ukupno 97 kuća. Međutim, mještani to neće dozvoliti. Ni pod koju cijenu.


Apsurd do apsurda

Autoput će dijeliti hiljade dunuma plodne zemlje na dva dijela. E. Trako

Inače, cijeli projekt prati nekoliko apsurda. Kozarčane niko ništa nije pitao. Reporter “Avaza” je jučer bio na licu mjesta. Mještani su ogorčeni i traže odgovore. Zerina Dergić kaže da je ovo veliki problem.  

- Tražimo od Ramiza Salkića, potpredsjednika RS, da dođe ovdje i da sasluša naš probleme te da, kao predstavnik Bošnjaka u RS, poduzme sve da se trasa autoputa izmjesti, da se naše kuće ne ruše. Pozivamo Salkića da preko Šefika Džaferovića podigne ovo na sve nivoe vlasti i da se zaštite naša ljudska prava - kaže Dergić.

Ispred kuće Dževada Hrnića jučer se okupilo desetero mještana koji su iznijeli svoje probleme. Dževad je sinu napravio kuću i u potpunosti je opremio za useljenje, a, prema postojećoj trasi, morat će je rušiti.

- Zašto me niko nije upozorio da će ovdje ići autoput? Nas niko ništa ne pita. To ne može tako, nije ovo Sjeverna Koreja - govori Dževad Hrnić.

Jasmin Dergić se u Kozarac vratio 1999. godine i otad je stekao mnogo. Bavi se poljoprivredom, sagradio je kuću.

- Uložio sam u kuću 80.000 KM i sada je moram rušiti. Ovo je apsurdno, mi naprosto nemamo kome da se obratimo. Nadam se da do toga neće doći, jer niko od mojih komšija neće potpisati i prodati zemlju niti kuću ni pod koju cijenu - ističe Dergić.

Sv oni su povratnici i skoro da ne postoji kuća da neko u agresiji na BiH nije stradao. To dokazuje i tužna slika mezarja Kamičani.

- Ovo je četvrti put da nas sele. Prvo su nas selili zbog pruge, pa su nas u ratu ubijali i slali u logore, sada nas tjeraju da rušimo kuće. Bojim se da je ovo viša politika - kaže Suvad Hrnić.

Salih Kenjar je bio dva mjeseca u logoru Trnopolje.

- Taj autoput treba proći dva metra od moje kuće. Nema života više - dodaje on.

Ugrožen opstanak

Također, povratnici u Kozarac ostali bi i bez stotina dunuma plodne zemlje. Samim tim, ugrožen je i opstanak brojnih farmi. 

- Vratio sam se iz Njemačke. Ljudi žele da se vrate na svoja ognjišta, čitav život rade po inozemstvu kako bi izgradili kuće u Kozarcu i po stare dane mogli živjeti ovdje, a sada opet trebamo da selimo, jer je neko tako rekao - ogorčen je Senad Mujkanović.E. TRAKO

Draguna Huskić: Sve su mi pobili

Draguna Huskić nas dočekuje ispred svoje, tek u potpunosti opremljene kuće. 

- Nije rat počeo dok nije familija Huskića pobijena. Tako je bilo u agresiji. Sedam članova porodice mi je pobijeno. Ovdje smo napravili kuću. Moj sin Rifat je gradio od 2000. godine. I sad moram da selim. Ne daju mira - kaže Draguna Huskić. 


Prednacrt postao nacrt

Prije šest mjeseci je organizirana javna rasprava na kojoj je bilo govora o prednacrtu trase autoputa. Na toj raspravi nisu doneseni nikakvi jasni zaključci. Međutim, u međuvremenu je prednacrt postao nacrt.  

- Samo smo jedno jutro vidjeli geometre koji nešto mjere. Ja sam ih pitao šta rade, rekli su mi ''ovdje će biti autoput'' - prepričava Senad Mujkanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.