U NASELJU JASENICA GORICA

Vodu koriste iz čatrnja, autobusa nema...

Radovi na postavljanju vodovodne mreže trebali bi uskoro početi

Poslije rata se vratilo oko 70 mještana. M. Zukanović

Piše: M. Zukanović / Avaz.ba

25.8.2020

U čapljinskom selu Jasenica Gorica vrijeme kao da je odavno stalo. Ovdje živi oko 70 Bošnjaka koji su se vratili poslije ratnih dešavanja.

Njihov ionako težak život još težim čini to što u selu još nema vodovodne mreže, pa se za snabdijevanje stanovništva vodom koriste čatrnje. 

Ipak, to bi se uskoro moglo promijeniti jer bi radovi na postavljanju vodovodne mreže, prema najavama, trebali početi  uskoro.

Prva faza

- Projekt postavljanja vodovodne mreže počinje uskoro, a realizirat ćemo ga uz podršku lokalnih vlasti Grada Čapljine, s gradonačelnikom Smiljanom Vidićem na čelu. U prvoj fazi radova vodu bi trebalo dobiti sedam domaćinstava na Gorici, koja je sastavni dio Jasenice - kaže inicijator projekta Alen Jazvin.  


Čolaković: Ne razmišlja o odlasku. M. Zukanović

Problem stanovnicima predstavlja i to što još nemaju autobusku liniju kojom bi bili povezani s gradom te ovise jedni o drugima. Život u ovom selu nema perspektivu te sve više ljudi odlazi.

Ipak da ne razmišljaju svi o odlasku, svjedoči Sanel Čolaković (23).

- Nadam se da će i u daljnjoj budućnosti život ovdje biti perspektivniji te da ću ostati uz svoje mještane – ističe Čolaković.

Prikupljanje sredstava

I pored svih problema koji ih muče, trude se čuvati zajedništvo, a jedan od načina da to čine vide u zajedničkoj obnovi postojećeg vjerskog objekta.

Planirana sanacija vjerskog objekta. M. Zukanović

U njihovoj namjeri pomogli su im Jaseničani u dijaspori, Islamska zajednica u Čapljini i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Ovaj projekt je trenutno u fazi sakupljanja novčanih sredstva za izgradnju munare.  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.