RATNI ZLOČINAC

Počinje žalbeni proces Ratku Mladiću

Osuđen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata

Krvnik Ratko Mladić: Osuđen za genocid. Arhiv

Avaz.ba

25.8.2020

Iznošenje žalbi na presudu bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) zakazao je za danas i sutra.

Kako se navodi u saopćenju Mehanizma, saslušanje Mladića, prvostepeno osuđenog na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine u Bosni i Hercegovini, počet će uvodnom izjavom predsjedavajuće Sudskog vijeća Prisce Matimba Nyambe. Odbrana će svoju žalbu izložiti 25., a tužilaštvo 26. augusta.

To znači da bi se konačna presuda Mladića mogla očekivati tokom 2021. godine. 

Naime, presuda Mladiću očekuje se devet mjeseci nakon iznošenja žalbi. Prema ranijem planu, konačna presuda trebala je biti izrečena krajem ove godine, ali je žalbeni postupak odgođen zbog pandemije koronavirusa. 

Pravosnažnom presudom Ratku Mladiću, čiji branioce godinama tvrde da je u veoma lošem zdravstvenom u stanju, završit će se vjerovatno najvažnije poglavlje rada Haškog suda, odnosno svi ključni politički i vojni akteri stvaranja Republike Srpske imat će pravosnažne presude za ratne zločine.

Ratko Mladić u Hagu. Arhiv

Sudsko vijeće broj jedan Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), 22. novembra 2017. donijelo je presudu protiv Ratka Mladića. 

Sudsko vijeće osudilo je Ratka Mladića, bivšeg zapovjednika generalštaba Vojske Republike Srpske (VRS) za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata. On je oslobođen optužbe za genocid navedene u prvoj tački optužnice. Mladić je osuđen na doživotnu robiju.

Sudsko vijeće ustanovilo je da je Mladić počinio te zločine učešćem u četiri združena zločinačka pothvata. Vijeće je ustanovilo da je od 12. maja 1992. do 30. novembra 1995. Mladić učestvovao u združenom zločinačkom pothvatu s ciljem trajnog uklanjanja bosanskih muslimana i bosanskih Hrvata s teritorija Bosne i Hercegovine pod srpskom dominacijom kroz progone, istrebljenja, ubistva, nečovječne akte i deportacije. 

Mladić je prvobitno optužen 24. jula 1995. Nakon što je proveo u bjekstvu skoro 16 godina, on je uhapšen u Srbiji 26. maja 2011. i prebačen je u ICTY 31. maja iste godine. 

Suđenje je počelo 16. maja 2012. i trajalo je ukupno 530 dana, tokom kojih je prikazano 9.914 izložaka i tokom koga su se čula svjedočenja ukupno 592 svjedoka. 

I odbrana i tužba uložili su žalbu na presudu. Mladić je zatražio od žalbenog vijeća da produži rokove za proces informiranja. Žalbeno vijeće djelimično je odobrilo te zahtijeve, dopuštajući produženje od ukupno 210 dana. 

U skladu s tim, obje su strane 22. marta 2018. podnijele žalbe protiv prvostepene presude, podneske žalbe 6. avgusta 2018., podneske odgovarajućeg podnositelja zahtjeva 14. novembra 2018. i na kraju svoje odgovorne podneske 29. novembra 2018. godine, saopćeno je iz Mehanizma.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.